Světlé neboli pivo plzeňského typu je charakteristické především pro Českou republiku. Tento typ piva obsahuje velké množství oxidu uhličitého, díky němuž pivo dobře pění. Obsahuje poměrně velké množství chmelu. Většinou se světlé pivo vyrábí ze sladu plzeňského typu.
Druhy piva – tmavé pivoTmavé tzv. bavorského typu má charakteristickou hnědou až černohnědou barvu. Tento typ piva bývá sladší a obsahuje menší podíl chmele. Vyrábí se ze sladu bavorského nebo sladu mnichovského typu. Do tohoto druhu piva se přidávají různé speciální sladidla (barviva, karamel apod...).
Takzvané „řezané“ pivoŘezané pivo je vlastně směs světlého a tmavého piva.
Diabetické pivo – vhodné pro diabetikyDiabetické pivo obsahuje snížený počet sacharidů (pod 0,75g na 100ml), proto jej mohou pít i lidé, kteří mají cukrovku. Tento druh piva se vyrábí překvašením, často však má vysoký obsah alkoholu.
Nealkoholické pivo – pivo vhodné pro řidičeNealkoholické pivo se vyrábí vakuovou destilací, kvašením pomocí náhradních surovin nebo nízkým stupněm překvašení. Je vhodné pro řidiče, jelikož obsahuje velmi mizivé (téměř žádné) procento alkoholu.
Ovocné pivoOvocné jsou především belgická piva, do kterých se přidává určité množství ovoce (maliny, jablka, borůvky nebo banány). Nejčastější jsou "třešňové" (tzv. kriekové piva).
Ječné versus pšeničné pivoPšeničné pivo má nakyslou a kořeněnou příchuť, barva piva je mírně zakalená. Vyrábí se z nesladované pšenice a také přidáním různých bylinek a kůry z pomeranče. Ječné víno je většinou světlé, velmi silné a svrchně kvašené.
Vzhůru do pivních lázní ! Rum - nápoj pirátů Burčák - kouzlo okamžiku Šampaňské - oslava bublinek Energy drink - kofein vládne světem Tequila - ať žije modré agáve! Nealkoholické pivo - spása řidičů Stará myslivecká - alkohol s lidskou tváří Pivo - historie pěnivého moku