Šampaňské - oslava bublinek

Bývá zvykem, že když se povede splnit nějaký plán nebo někdo dosáhne významného titulu či jubilea, vždy jsou u toho bublinky. Označení šampaňské mají však právo nosit pouze vybraná vína z jediné francouzské oblasti. Která?

Fotografe zobrazující hrdlo šampaňského

Šampaňské nejsou jen bublinky

Obzvlášť v našich krajích jsme si zvykli označovat tímto výrazem všechno, co je naplněno do zelených nebo také bílých lahví, opatřených silným sklem, jenž po uvolnění špuntů bouchnou a zašumí.
Ovšem pokud bychom to měli brát do důsledků, tak opravdové šampaňské můžete pořídit pouze z francouzské provincie Champagne.

Druhotným kvašením k šampaňskému

Za to, že dnes můžeme pít tento mok, může páter Dom Perignon. Ten si všiml, že v lahvích s vínem dochází k dalšímu dodatečnému kvašení a díky tomu, že se ho snažil odstranit, přišel na podstatu šampaňského a z toho důvodu je tato procedura označována rovněž jako „šampaňská metoda”.

Šampaňské se vyrábí ze tří odrůd

A dvě z těchto odrůd jsou modré, konkrétně Pinot Noir a Pinot Meunier. Ta poslední je bílá, Chardonnay, což stejně těžko vysvětluje, proč je šampaňské (ať už je název jakýkoliv) zbarvení většinou bílého maximálně rosého. Ale pokud přihlédneme k tomu, že se technologie lisování hroznů zdokonalila, dnes lze i z tmavých odrůd získat světlou tekutinu.

Bublinky čekají na útěk

V případě opravdového šampaňského musí být láhve uloženy ve sklepích minimálně rok, ale ty nejšpičkovější druhy i několik let. A když je láhev konečně otevřena, prchá z ní až 250 milionů bublinek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Marika Šoposká – nová tvář českého filmu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies