Energy drink – kofein vládne světem

Energy drinky jsou populární už od osmdesátých let, kdy se poprvé objevily v Americe. Cílová skupina se za ty roky nezměnila - mladí lidé, zaneprázdnění lidé a sportovci. Co energy drinky obsahují a jaká jsou jejich pozitiva a negativa?

Fotografie zachycující energy drinky

Energy drinky

Určite znáte reklamu na nejmenovaný energetický nápoj, který „vám dává křídla”. Nakolik je to pravda ponechávám na posouzení vám samotným, ale proč si neříct něco o historii energy drinků, jejich účincích? Mnohá média se předhánějí ve zprávách o škodlivosti těchto povzbuzujících nápojů, jak to tedy je?

Co obsahují energy drinky?

Jde o nápoje s legálními stimulanty, vitamíny a minerály, které vám vlijí do žil energii. Nejvíce zastoupenými ingrediencemi jsou kofein, guarana (extrakt z rostliny), a taurin, jako doplňky slouží ženšen, carnitin, creatin či gingko biloba. Často také obsahují velké množství cukru nebo glukózy.

 

Komu jsou energy drinky určeny?

Hlavní reklamní tlak je soustředěn především na mladé lidi ať už pro povzbuzení ke studiu či nabuzení organismu na diskotékách. Další velkou skupinou jsou lidé, kteří mají hodně náročná povolání včetně vysokých manažerů, kteří přece musí mít spoustu energie, aby nahnali plán. Poslední skupinou jsou sportovci a to nejen profesionálové. V posledních letech si lidé spojují energy drinky také s hackery či programátory, kteří sedí celou noc u počítače a potřebují nutně zůstat vzhůru.

 

 

Energy drinky vs. sportovní (izotonické) nápoje

Rozdíl je v tom, že energy drinky obsahují především cukr a kofein a mají nám pouze poskytnout energii. Nedodávájí nám vodu ani jiné látky, které namáhané tělo potřebuje. Sportovní nápoje naopak obsahují některé látky, které se přirozeně vyskytují v lidském těle (právě proto se nazývají isotonické) a jsou vhodné jak během tréninku, tak i po něm. V dnešní době existují i hybridní nápoje, které jsou kombinací sportovních a energy drinků.

 

 

Energy drinky a zdravotní dopady jejich požívání

Už první marketingové strategie představovaly energy drinky jako prostředek, který sice není úplně zdravý, ale zase dokáže člověku ukradnout dalších pár hodin do jeho nabitého dne. Je důležité si uvědomit, co tyto nápoje obsahují, většinou tedy velké množství cukru a kofeinu. Pokud si energy drink dopřejete občas a nemáte žádné zdravotní problémy, žádné komplikace by se neměly vyskytnou. Potíže budou mít především lidé, kteří mají potíže se srdcem, jsou citliví na kofein a lidé s cukrovkou. Pokud si daváte energy drink každé ráno jako životabudič, je to sice na pováženou, ale kromě pravděpodobné závislosti na kofeinu byste žádnou újmou trpět neměli.

 

 

Energy drink a jejich kombinace s alkoholem

V některých barech jsou míchané drinky tohoto typu součástí běžné nabídky, jinde vám přinesou jednotlivé nápoje a míchejte si sami. Účinek je silnější než při požití pouhého energy drinku, ale tato kombinace má i svá rizika. Energy drink způsobí, že se cítíte méně opilí, než jste, takže je jednodušší přebrat. Jak alkohol, tak kofein zbavují organismus vody ve velkém, takže byste měli hodně pít, abyste si to další den neprotrpěli.

Energy drinky – výhody

Největší výhodou oproti ostatním stimulantům je především ověřený obsah energie, kofeinu i cukru. Zatímco u kávy nebo čaje hodnoty obsaženého kofeinu kolísají, lidé jako profesionální řidiči by měli preferovat právě energy drinky.

 

 

Nejčastější složky energy drinků a jejich základní popis

 

Kofein

Stimuluje centrální nervovou soustavu s efekty na dýchání a srdeční činnost. Je bez výjimky v každém energy drinku.

Cukr

Klasická to přísada, nezdravý, nicméně energii dodávající produkt.

Guarana

Často využívaný výtažek s bylin, obsahujících kofein, takže máte vlastně dvojnásobný nášup.

Creatin

Hojně využívaný při posilování, dodává svalům větší sílu a zvětšuje jejich objem. V energy drincích ho bývá takové minimum, že nestojí za zmínku. 

Gingko Biloba

Stimuluje paměť, upravuje proudění krve, zlepšuje potenci. Co se týká obsaženého množství, je na tom asi stejně jako Creatin.

Taurin

Chemická sloučenina, která má sice na lidský organismus určité stimulační účinky a ovlivňuje metabolismus, nicméně konkrétní dopady na větší výdrž či nabuzení organismu nebyly prokázány. Na druhou stranu, ovlivňuje trávení, takže třeba ztratíte nějaké to kilo. 

Ženšen

Výtažek z byliny, velmi ceněný, protože má schopnost posilovat organismus proti stresu aniž by mu způsoboval jakoukoliv újmu. Ženšen je opravdu zázračnou rostlinou.

Vitamíny (B2, B6, B12)

S vitamíny se to má tak, že vaše tělo si vezme to, co zrovna potřebujete a zbytek vyloučí přirozenou cestou. Jde tedy spíše o jejich doplnění, než stimulaci.

Energy drink - který koupit?

Výběr je široký, hlavně si dobře pročtěte, co nápoj obsahuje, abyste neplatili za ingredience, které jsou k ničemu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Jean Dujardin alias Brice, agent OSS 117 a George Valentin
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies