Stará myslivecká - alkohol s lidskou tváří

Stará myslivecká nebo taky jen myslivec patří vedle fernetu, vodky a becherovky k pilířům českých alkoholických nápojů. A přitom ani dodnes není úplně jasné, kam tuto lihovinu zařadit. Myslivec je jednoduše český unikát, který se vymyká kategoriím.

Fotografie alkoholu

Stará myslivecká - vzdálená přízeň koňaku

Když o tom zapřemýšlíme, Starou mysliveckou nelze jednoduše zařadit do nějaké přesně definované kategorie destilátů. Jejím základem je vinný destilát z francouzské oblasti Cognac a do něj se přídává směs vylouhovaná z hrozinek, švestek, meruněk, hrušek, jablek a bylin.
Tento nápoj se poté uzavře do dubových sudu, ve kterých zraje tak dlouho, až se všechno spojí do charakteristické jemné chuti tohoto alkoholu s lidskou tváří. Na základě tohoto popisku bychom snad Myslivce mohli zařadit nebo spíše přiblížit do kategorie koňaků, ale opravdu jen přiblížit.

Stará myslivecká - dar přítele myslivce

O předchůdci staré myslivecká se traduje dokonce legenda, když jistý hrabě Lederbour zabloudil při lovu v lesích a jeho prokřehlou družinu zachránili mniši z broumovského kláštěra, kteří jim dávali na zahřátí likér vlastní výroby. Aby se aspoň nějak revanšovali, dal jeden z myslivců z družiny hraběte k dobru recept na vlastní lihovinu, kterou vyráběl z hroznů, ovoce a bylin.
Později se továrník Eckelmann rozhodl začít vyrábět kvasnice, droždí a kromě toho taky nějakou tu pálenku v hraběcích sklepích. Lederbour při té příležitosti zmínil před továrníkem návod na nápoj pocházející od jeho myslivce. Eckelmann ochutnal a toužil recept získat. Myslivec se však nedal zviklat žádnou peněžní částkou, svolil až tehdy, když mu bylo slíbeno umístění jeho portrétu přímo na láhev. Od té doby tedy kouká.

Stará myslivecká - tradice prochází kancelářemi i filmem

Oblíbenost Staré myslivcké na území Československa dokumentuje nejen jeho častá přítomnost v domácnostech, ale i v tajných alkoholických skrýších na pracovištích, ale i to, jak často se objevuje v uměleckých dílech.
Myslivcem se napájejí Zdeněk Svěrák a Jan Tříska Na samotě u lesa, Jan Hartl jím otupuje bolest oka ve Vesničko má středisková a našly by se i další případy. Oblíbenost myslivce rapidně klesla na začátku devadestátých let, kdy se spotřebitelé odvrátili k jiným lépe propagovaným značkám.

Stará myslivecká opět kouká

V současné době však prožívá myslivec opravdové zmrtvýchvstání. Jeho propagace však nestojí na nabídce něčeho úplně nového, ale spíše na zachování tradic a především zdůraznění postavy myslivce z etikety. Pravda, tradiční kulatá láhev se zplacatila, v rámci protikuřáckých tendencí již vousatý chlapík nedýmá z fajfky, ale chuť vydržela a komu koňakový odér Myslivce nevyhovuje, může si namíchat podle receptů i několik zdařilých koktejlů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.8 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Comeback božské Angeliny??
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies