Jak se nezbláznit z práce na volné noze

Práce na volné noze je velmi populární a má mnoho výhod. Ovšem tak jako každá práce, má i tato své nevýhody, mezi které patří zejména splynutí osobního a pracovního života. Pokud se tomu chcete vyhnout, držte se našich rad.

Černobílá fotografie muže, který je opřen o svou vlastní ruku

Výhody práce na „volné noze"

V dnešní době roste trend, kdy lidé pracují takzvaně na volné noze. Jedná se zejména grafiky, programátory, překladatele, redaktory a nebo účetní. Výhodou tohoto typu práce je zejména větší volnost, plánování času dle potřeby a mimo jiné i výhodnější zdanění.Tak jako každá práce, má i tato své nevýhody, mezi které patří zejména splynutí osobního a pracovního života.

Čas  může být váš přítel i nepřítel

Pokud nechcete, aby práce pohltila veškerý váš čas (včetně toho, který chcete trávit s rodinou a kamarády), nepodceňujte plánování. Snažte se svou práci podřídit pevnému rytmu. Vždy si určete prioritní úkoly a termín jejich plnění v určitém časovém horizontu (například týden, měsíc, čtvrtletí, apod.). Ke každému úkolu si navíc stanovte přesné datum, kdy má být úkol splněn. Pokud budete splnění úkolu podceňovat a nebo prodlužovat, okrádáte o čas (a tím i peníze) pouze sebe. Do dlouhodobého plánu si předem určete také dny, kdy budete od práce odpočívat (soboty, neděle, apod.). Každý si potřebuje od práce občas odpočinout a nabrat nové síly.

Nenechte se v práci využívat!

Zorganizujte si svůj pracovní den

Pokud si správně zorganizujete svůj pracovní den a splníte to, co jste chtěli, budete nejen klidní a spokojení z dobře odvedené práce, ale také získáte čas. Určete si začátek své pracovní doby a po hodinách si rozplánujte, co vše chcete v daný den stihnout. Vymezte si čas na vyřizování telefonátů a došlých emailů, na plnění pracovních zakázek a hledání nových zákazníků. Nezapomeňte si připočíst určitou časovou rezervu.

Během „pracovní doby" se soustřeďte pouze na to, co jste si předem určili. Zapomeňte na to, že je potřeba umýt auto a nebo že jste chtěli jít do obchodu. Každá věc, kterou si během pracovní doby vymyslíte navíc vás ve výsledku okrade o mnohem více času, než kdyby jste s tím počkali až na odpoledne, kdy již budete mít práci hotovou. Určete si konec denní pracovní doby a ten dodržujte. Člověk není stroj, aby pracoval 24 hodin denně. To by si měl uvědomit každý z nás.

V obýváku na gauči toho moc neuděláte

Mezi výhody práce na volné noze patří také to, že ji můžete ve většině případů vykonávat v pohodlí domova. Nemusíte se každodenně trmácet městskou hromadnou dopravou a nebo stát v zácpách, které dokáží hned po ránu pěkně nadzvednout mandle. Nemluvě o tom, že pak přijdete do práce a mandle vám opětovně zvedne některý z kolegů a nebo samotný šéf. Ovšem i když pracujete z domu, potřebujete místo, kde budete pracovat. Musí být klidné, pohodlné a dostupné od rána do večera. V obývacím pokoji na gauči a nebo u kuchyňského stolu to rozhodně nebude to pravé ořechové.  Pokud nemáte pracovnu doma, musíte vyrazit ven.Ve velkých městech vznikají "coworking centra", kde si můžete levně pronajmout stůl ve sdílené kanceláři.

Nejlépe placená zaměstnání

Mějte pocit jistoty

U práce na volné noze mohou občas nastat také situace, které nejsou zrovna příjemné. Cílem každého takto pracujícího člověka by tedy mělo být, aby si dokázal předem zajistit dostatečné množství klientů a zakázek. Nespoléhejte pouze na jednoho klienta, vždy mějte alespoň tři. Nemusíte se poté obávat, že pokud vám „vyšumí" zakázka, přijdete o veškerý zdroj příjmů. Nejen že budete mít jistotu, ale také určitý rozhled (do různých způsobů práce, různých odvětví, apod.). Větší zakázky ošetřete dopředu obchodními smlouvami, zálohami a nebo dalšími prostředky.

Vedení daňové evidence nepodceňujte a nenechávejte na poslední chvíli

Pro živnostníky je v současné době vedení daňové evidence poměrně jednoduchou záležitostí, kterou byste i přesto neměli podceňovat. Pro klid duše si všechna pravidla zjistěte dopředu, v opačném případě budete před termínem podání daňového přiznání na pokraji šílenství. Nenechávejte vše na poslední chvíli, podklady si připravujte průběžně a všechny důležité dokumenty zakládejte do jedné složky. Pokud si myslíte, že to nezvládnete, najděte si důvěryhodnou účetní s praxí a nebo absolvujte kurz účetnictví.

Dokonalý vzhled zaručí profesní úspěch?

Jak si chytře přivydělat

Začínáme podnikat

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Mylène Farmer – Francouzka, která se ráda svléká
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies