Začínáme podnikat

Nebaví Vás každý den ráno vstávat do práce? Nebaví Vás vracet se každý den z práce domů až večer? Nejste spokojeni s finančním ohodnocením za Vámi odvedenou práci? Začněte podnikat! Poradíme Vám, jak na to.

Než začneme podnikat...

Nejprve si musíme rozmyslet, v jaké oblasti chceme začít podnikat. Měli bychom brát ohled nejenom na své vlastní schopnosti a dostupný kapitál, ale také na lokalitu, ve které chceme začít působit. Nezapomínejme ani na konkurenci nacházející se v blízkém okolí. Pouze pečlivým zvážením výše uvedených bodů se můžeme z podstatné části vyhnout bankrotu.

Začínáme podnikat

Jakmile jsme si vybrali vhodný obor, zjistíme, zda potřebujeme k podnikání živnostenské nebo jiné oprávnění (například tlumočníci, herci, hudebníci, spisovatelé, atd.). Prokazujeme jím oprávnění k provozování ohlášené činnosti. Činnosti, ke kterým nepotřebujeme živnostenský list, uvádí § 3 živnostenského zákona a § 7 odst. 1, 2 Zákona o daních z příjmů.

Poté se na živnostenském úřadě zaregistrujeme k daním, pojištění (zjistíme, jaké pojištění a v jaké výši musíme platit - měsíčně, ročně, zdravotní a sociální pojištění, atd.) a ohlásíme živnost. Naší povinností je nahlásit se zdravotní pojišťovně do osmi dnů od zahájení činnosti.

Získání Živnostenského listu

Živnost se ohlašuje vyplněním jednoduchého registračního formuláře na živnostenském úřadě. Nemusíme se bát, že budeme muset lítat 14 dní po úřadech. Vše potřebné (včetně výpisu z rejstříku trestů) si již úřad zjistí sám. Po vyplnění formuláře zaplatíme poplatek za zpracování a počkáme si na vystavení Živnostenského listu. Jakmile nám přijde Živnostenský list domů (do 14-ti dní), můžeme začít podnikat.

Evidence příjmů a výdajů

Důležité je, abychom si schovávali všechny doklady (příjmové doklady a vydané faktury), ze kterých následně budeme vytvářet daňovou evidenci, evidenci příjmů, atd. Pokud jsme se zaregistrovali jako plátci DPH, musíme průběžně vést také evidenci DPH. Pokud uplatňujeme výdaje na auto, musíme vést evidenci jízd a platit čtvrtletně zálohy na silniční daň.

Nezapomeňte na daňové přiznání

Daňové přiznání za předcházející rok, musíme podat na finanční úřad do 31. března následujícího roku. Ve stejném termínu musíme zaplatit i vypočítanou daň z příjmu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Ulítnete na kiteboardingu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies