Nenechte se v práci využívat!

Současná ekonomická krize přeje zaměstnavatelům, kteří ji doposud ustáli. Komu ale ekonomická krize nepřeje, jsou zaměstnanci. Často se ve firmách stává, že zaměstnavatelé využívají své zaměstnance. Opravdu si to musíme nechat líbit?

Snímek zachycující křičícího muže

Ekonomická krize versus zneužívání zaměstnanců

Co si budeme povídat, současná ekonomická krize lidem příliš nepřeje. Podniky propouštějí ve velkém zaměstnance, menší firmy mají nouzi o zakázky a krachují…Ti co mají v současné době ještě práci, tak mohou být relativně v klidu.

I když, někomu ekonomická krize přeci jen přeje. Komu? No přece zaměstnavatelům, kteří doteď důsledky ekonomické krize přežili. Jsou si moc dobře vědomi toho, že lidé práci potřebují a jsou pro ni schopni udělat všechno. Běžně se tedy můžeme setkat s šetřením ve velkém měřítku, nejen na platech, ale také na pracovních podmínkách.

Navíc za snížený plat přidělí zaměstnavatel zaměstnanci dvojnásobek práce, kterou je schopný sotva stihnout v dané pracovní době. Pokud se to zaměstnanci nelíbí, vesele mu jeho šéf pohrozí výpovědí. Opravdu si musíme nechat tohle všechno líbit?

Znáte svá práva?

Práce přesčas? Maximálně 150 hodin ročně!

Je dobré vědět, že zaměstnavatel vám může ze zákona nařídit nejvýše 150 hodin přesčasů ročně. S každou minutou navíc musíte souhlasit, pokud odmítnete, zaměstnavatel s tím nic nezmůže. Přesčasové hodiny je vhodné si srozumitelně evidovat.

Služební cesta o víkendu? Máte nárok na 25% příplatek!

Pokud bylo nutné započít pracovní cestu už o víkendu (například cesta do zahraničí ), považuje se čas strávený na cestě za výkon práce a náleží vám za něj buď mzda + 25% příplatek za práci přesčas (popř. i více na základě vnitřních předpisů zaměstnavatele či kolektivní smlouvy) nebo náhradní volno.

Pracovní podmínky - ze zákona máte nárok na:

  • Ze zákona máte právo na nejméně 4 týdny dovolené.
  • Zkušební doba může trvat nejdéle 3 měsíce.
  • Pracovní doba činí nejvíce 40 hodin týdně.
  • Minimální mzda je 8200 korun. O každé razantní změně platu je vás zaměstnavatel povinen informovat (například o razantním snížením platu). Vy, jako zaměstnanec s tím musíte souhlasit. Souhlas musí být písemný.
  • Zaměstnavatel je povinen vám vyplatit odstupné, zda-li je výpověď z jeho strany a důvodem je nadbytečnost pracovníka. Pokud vám dá zaměstnavatel výpověď, máte nárok na odstupné ve výši minimálně 3 měsíčních platů.
  • Minimální výpovědní lhůta daná zaměstnavatelem musí být 2 měsíce.
  • Zaměstnavatel nesmí připustit, aby zaměstnanec vykonával zakázané práce a práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Sexy závodnice Olga Lounová
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies