Samuraj.cz

Záhada bermudského trojuhelníku

Ondřej Sedláček
Bermudský trojúhelník je již odpočátku lodní a posléze i letecké dopravy považován za tajemné místo. Díky mimořádným a nevysvětlitelným jevům dává záminku k mnoha spekulacím.
Rozloha a velikost bermudského trojúhelníku

Jako bermudský trojúhelník je označována oblast ležící mezi Miami na Floridě, Portorikem a Bermudami na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku. Zahrnuje tedy i část Sargasového moře a protéká jí také Golfský proud.

 

Někdy je uváděna rozloha trojúhelníku, která je protažena dál směrem do Mexického zálivu, Karibského moře nebo dokonce až k Azorám.

Velikosti stran trojúhelníku:
Bermudy (Hamilton) - Portoriko - 1540 km Portoriko - Miami - 1660 km Miami - Bermudy (Hamilton) - 1664 km

Trojúhelník je tedy téměř rovnostranný a jeho rozloha činí přibližně 1 134 105,5 km2.

Lidé ztraceni na moři
Zmizení posádky plachetnice Mary Celeste

Dvojstěžník Mary Celeste vyplul z New Yorku 5. listopadu roku 1872 do evropského přístavu v Janově. Na palubě bylo celkem 10 lidí včetně kapitánovy manželky a malé dcery.

Zmizení lodi Marine Sulphur Queen

Nákladní loď Marine Sulphur Queen o délce 142 metrů s nákladem 15 000 tun roztavené síry zmizela beze stopy začátkem února roku 1963 při plavbě z Beaumontu v Texasu do Norfolku ve Virginii. Na palubě lodi byla v době zmizení posádka 39 mužů.

Zmizení lodi Cyclops

Americká nákladní loď Cyclops beze stopy zmizela 4. března roku 1918 s nákladem manganové rudy a s 309 členy posádky při cestě z Barbadosu do Norfolku ve Virgínii. Loď byla vybavena vysílačkou, avšak nebyl zaznamenán žádný pokus o radiové spojení nebo volání o pomoc.

Svět a strach z bermudského trojúhelníku

Podle určité skupiny odborníků, zabývajících se fenoménem bermudského trojúhelníku ve skutečnosti o žádnou záhadu nejde. Podle tohoto tvrzení se všechny uváděné jevy dají vysvětlit přirozeným způsobem. Jedno z vysvětlení uvádí v této oblasti jako příčinu častých nehod velice rušnou dopravu.

Další zajímavé články z rubriky svět muže Nejoriginálnější dárky pro ženy Zbrojní pas - víc než jen sebeobrana Alpy - letní dovolená plná adrenalinu Přezdívky - jaká je ta nej? Rybaření - minimání míry

 

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.