Samuraj.cz

WRC - na plný plyn...

Slavek Slavek
WRC je jeden z nejnáročnějších, za to pro diváky velice atraktivní automobilový závod na čas. Jezdci se řítí krajinou ve velkých rychlostech, kde je rozhodující každá vteřina náskoku nad soupeřem.
Závodní auta WRC

Největší měrou mění tvář automobilových závodů WRC používaná technika ve vozech. Náskok ve vývoji závodních speciálů dává před soupeři znatelnou výhodu. Kupříkladu s pohonem všech čtyř kol přišla začátkem osmdesátých let automobilka Audi. Díky této novince pohonu v kombinaci s velice silným motorem kralovala dlouhou dobu mnoha závodům.

Závody WRC a jejich atraktivita

Závod je velká podívaná. Naplno zatěžované závodní speciály se řítí při průjezdech těsnými lesními cestičkami širokými jen o málo více než je šířka vozu. Jede se na hranici rizika bezpečnosti! Dokazují to skoky aut přes horizont stoupání a bezpočet havárií končících výpadkem z trati. Vše se odehrává při každém závodě mnohokrát. Právě proto je závod tak atraktivní záležitostí. Není tu místo pro pomalou a tudíž nudnou jízdu.

Auta a jezdci - závodní podmínky WRC

Jezdci si musí poradit s každým typem povrchu. Během závodní sezóny se prostřídá téměř vše na čem se dá s autem závodit. Počínaje od rychlého asfaltového povrchu, přes drolící a blátivou šotolinu, po klouzavý a velmi nevyzpytatelný sníh a led.

 

Tratě jsou velmi dlouhé, proto se rozdělují do několika dní. V každém dnu se pak sčítají časy jednotlivých měřených úseků, nazývanými "Rzety". Mezi jednotlivými starty pak mají posádky vymezený čas na nejnutnější opravy poškozených komponentů.

Auto a moto novinky - přečtěte si také Iconic GTR Roadster – dokonalé auto? Chooper – motorka snů Fisker karma – elektromobil absolutně bez zvuku? Nejoblíbenější auta v České republice - 1.díl Volvo XC60 – bezpečnost především Caterham RS – luxusní auto pro pěkné počasí Zajímavý Hummer O2 Rinspeed sQuba - auto nebo ponorka? Těšte se na nový Lexus LF-A Roadster Ferrari F430 Spider BIO Fuel Chevrolet Corvette ZR1 - nový, lepší, výkonější Lepší a prostornější Audi A3 Sportback

 

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.