Samuraj.cz

Powerball - koule neuvěřitelné síly

Lukáš Kamp

Než o powerballu začneme, měli byste vědět, že se vlastně jedná o pečlivě navržený kus výstroje, která byla původně navržena pro zlepšení zápěstních svalů kosmonautů ve vesmíru. V současnosti má široké uplatnění, a to nejen ve sportu.

O powerballu

Powerball je velký asi jako tenisák a dají se s ním dělat opravdu úžasné věci. Jedná se o ten nejpropracovanější ruční gyroskop, který díky své technologii dosáhne až 16 000 otáček za minutu a jeho odpor se rovná hmotnosti větší jak 16 kilogramů. Powerball pracuje úžasným způsobem se svaly paží, formuje svalstvo, pomáhá při rehabilitacích a je i skvělým zdrojem zábavy.

Kde má powerball uplatnění

Powerball má široké uplatnění při posilování, rehabilitaci, ale i v hudební branži. Pro sporty jako je tenis, squash, badminton, hokej, basketbal, golf apod. je jako stvořený. V oblasti rehabilitace má powerball hlavní roli u řešení syndromu karpálního tunelu, tenisového lokte či syndromu RSI. Co se týče hudby, je důležitou pomůckou pro hudebníky na klávesové a strunné nástroje.

Jak powerball funguje

Powerball je založen na mechanismu gyroskopu. Je to pevný objekt přizpůsobený rotaci kolem středové osy. Konce osy jsou zapojeny do prstence z oceli. Když se powerball rychle roztočí, získá vysokou stabilitu a osa odolává silám zvenčí, jenž usilují o naklonění. To je zapříčiněno tím, že má vysoký moment síly. Rychle roztočená osa má svou vlastní tendenci setrvat ve své rotaci i poloze.

 

Efekt otáčení osy působí, když na gyroskop působí síla, tedy vaše ruka, která se pokouší osu vychýlit. Osa začne reagovat kolmým pohybem k ruce.

 

 

V powerballu je rotor vážící zhruba 200 gramů, který se roztáčí kroužením ruky. Dokáže vyvinout neuvěřitelných 16 000 otáček za minutu, čímž vygeneruje až 80 x větší sílu než je jeho hmotnost, tzn. 16 kilogramů.

 

 

Proto se vám zdá, že při rotaci je powerball uvnitř živý a klade aktivní odpor, který reaguje na to, jakým směrem se ruka pohybuje.

 

Vlastnosti powerballu Powerball je nástroj pro atlety, sportovce i sportovní nadšence Je revolučním fitness přístrojem pro zformování svalů v zápěstí, předloktí a rameni Skvělý pomocník k rehabilitaci předloktí a zápěstních kloubů po úrazech, po úrazech šlach a artritidě Opatření při používání powerballu Powerball se nedoporučuje používat lidem se srdečními slabostmi Používat by ho neměly také děti mladší 15 let, jelikož setrvačná síla powerballu je opravdu vysoká Pokud má rotor vysokou rychlost, nedotýkejte se ho – hrozí vám spálení Powerball nepouštějte dokud se nezastaví, protože těžký rotor může poškodit vnitřní plochu koule Vnitřní část powerballu zachovejte čistou, bez oleje a mazadel

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.