Hudba si žádá kvalitní poslech

Není hudba jako hudba. Nezáleží jen na tom, jakou sestavou se chlubíte, ale kvalitní poslech se odvíjí také od toho, jak si nainstalujete aparaturu v prostoru. Vyplatí se dodržovat pár zásad, které vám umožní ten pravý hudební požitek.

Snímek hudební aparatury v místnosti

Vy a umístění reproduktorů

Reprobedny by měly mít svůj zasedací pořádek. Pamatujte, že výškový reproduktor by měl být v rovině vašich uší. Jedině tak se rozptýlí vysoké kmitočty do prostoru. Dále platí zásada, že reprosoustava by měla spolu s posluchačem tvořit vrcholy rovnoramenného trojúhelníku. Dvě strany tak tvoří vzdálenost posluchače od beden a třetí stranu tvoří vzdálenost mezi bednami, která by měla být menší.

Kvalitní poslech si žádá správné umístění reprosoustav v prostoru

Zvuk, který vnímáme, nevychází jen z reprosoustav, ale také se tříští o nejrůznější překážky v prostoru. Vy i aparatura byste se měli nacházet přibližně ve stejných vzdálenostech od bočních zdí. Hudba a zvuk tak nebude deformován prostorem. I při poslechu ze sluchátek nemusí být zvuk ideální.

 

Reprosoustavy nemají rády rohy

Reprosoustavy by se neměly nacházet přímo v rozích místností, protože by se o ně zvukové vlny odrážely a zvuk by zněl dunivě. Umístění zaleží ale také na typu vašich beden a jejich konstrukci. Zobecnit se dá jen vliv vyústění bassreflexové trubky reprosoustav. Pokud trubka ústí na přední straně bedny, můžete ji umístit blíže ke stěně. V opačném případě by byly basy pohlceny prostorem a vydávaly by dunivý tón. Všechny bedny potřebují kolem sebe volný prostor.

 

 

 

Upravte si akusticky poslechový prostor

Zabijákem kvalitní čisté hudby jsou plochy nábytku, oken a dveří, které odrážejí zvukové vlny a ty se k nám dostávají s určitým časovým posunem. Plochy by měly být alespoň částečně rozčleněny, aby zvuk „klouzal” rovnoměrně. Problémem bývají také kusy nábytku či skleněných tabulí, které rezonují. Samotné reprosoustavy by neměly ležet na nábytku nebo na podlaze, ale na speciálních gumových podložkách nebo kovových hrotech, které vibrace pohlcují.

Reprosoustavy vyzařují magnetické pole

Přední reprosoustavy a centr musí být umístěny tak, aby nenarušovaly kvalitu přenášeného obrazu na vašem televizním přijímači. Magnety reproduktoru vyzařují totiž poměrně silné magnetické pole, proto je umístěte od televize raději dál.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Týpci, které proslavil internet
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies