Samuraj.cz

Jak bude vypadat naše Země za 100 let?

Ivana Dachary
...to kdybychom věděli! Samozřejmě, existují vědecké prognózy, ale ve hře je stále celá řada neznámých. Ne všechno se dá nasimulovat v počítači nebo vypočítat v kanceláři. Ale přece jen se objevují určité tendence, na kterých se dá stavět. Které to jsou?
Ekologie za 100 let

Naše planeta existuje už 4,47 miliardy let, takže 100 let v jejím vývoji neznamená prakticky nic. Lidé začali systematicky zaznamenávat teploty a klimatické změny od roku 1850. Podle nich se řídí i dnešní vědci, kteří jasně konstatují: posledních 50 let je ve znamení výjimečného oteplování. To má za následek tání ledu na obou pólech – každoroční úbytek byl vyčíslen na 17 cm. Tímto tempem se hladina oceánů v blízkosti pólů zvýší v průběhu 21. století o 18-59 cm. Na klimatických změnách se podílí i produkce CO2. Klimatologové předpovídají zvýšení teploty, která ve světovém měřítku roste o 0,2 °C za desetiletí, což by na konci století vedlo k nárůstu o 1,8 – 4 °C.

Globální oteplování - téma číslo 1

Globální oteplování způsobí zvedání hladin světových moří. To bude mít za následek mizení pobřeží a přesouvání populace více do vnitrozemí, s čímž bude souviset i migrace obyvatelstva nejen v rámci kontinentu, ale i z kontinentu na kontinent. Následkem změny klimatu se změní i zemědělská produkce. Některé země – např. v Evropě – na tom vydělají, jiné – třeba v Africe- budou ještě více ohroženy hladem než doposud. S rozvojem států jako Čína a Indie bude vzrůstat i spotřeba, což přinese větší emise CO2. Téměř zmizí amazonské pralesy, které ustoupí ekonomickým zájmům. Vymizí další desítky, možná i stovky druhů zvířat a spousta jich bude bojovat o přežití.

Politika - co nás bude čekat za 100 let?

Velká neznámá. Vzhledem k ekologické situaci /viz výše/ lze očekávat nepokoje. Ekologie bude vůbec úzce svázána s politikou – lidstvo třeba bude muset řešit nedostatek pitné vody. Už dnes jsou na světě místa, kde je situace kritická, příkladem je Blízký východ.

Věda a technika - létající auta, léky proti nevyléčitelným nemocem?

Kdo si přes 20 lety uměl představit běžné používání internetu a mobilů? Jisté je, že lidstvo v této oblasti udělá velký pokrok. Dá se počítat s dalším objevováním vesmíru. Zatímco dnes létají do kosmu „vesmírní turisté“, za pár desítek let se tyto cestou mohou stát dostupné pro každého.

 

S dobýváním kosmu se ale nepochybně objeví nový, a sice politický problém – využití a kolonizace vesmíru. Může být zdrojem nerostných surovin, skladištěm jaderného odpadu, turistickým cílem… Jak si ho ale státy rozdělí mezi sebe? Objeví se nové zdroje energií – už dnes se ukazuje závislost na ropě jako neúnosná. Velké objevy se dají očekávat v medicíně, např. v léčbě rakoviny a využití kmenových buněk.

Další zajímavé články z rubriky svět muže Muži versus přechod - co nás čeká a nemine? Celebrity - rekordmani v počtu manželství a nejen to Jak svět dobýval vesmír? Kondomy - vše o nich... Kuriózní sexuální zranění - ve stopách Angeliny Jolie? Známé sexuální obyčeje na světě

Hodnocení: 4.0

Počet: 2

Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.