Samuraj.cz

ICQ – nová komunikační mánie

V České republice používá komunikační program ICQ celkem 1,5 milionu lidí. Nese sebou řadu výhod – rychlou komunikaci, možnost on-line her, zasílání souborů.. Ne příliš příznivé až zarážející jsou ale podmínky užívání. Znáte je?
Co je a jak vzniklo ICQ

Jedná se o program sloužící ke snadné komunikaci mezi uživateli Internetu. ICQ (čtěte „ajsíkjů“) je fonetická zkratka anglického hledám tě – I seek you.

 

Program vznikl v roce 1996 ve firmě Mirabilis. Čtyři mladí izraelci si tehdy uvědomili, že lidem chybí možnost posílat rychlé vzkazy a komunikovat přes Internet interaktivně. O dva roky později program zakoupila americká společnost America ON-Line (AOL), která zároveň provozuje podobný komunikační program – AIM. Dnes je ICQ nejpoužívanějším nástrojem pro komunikaci v České republice.

Statistiky hovoří jasně – Češi milují ICQ

Češi tvoří 37,5 % celkového množství uživatelů ICQ, což je 1,5 milionů z celkových 4 milionů uživatelů. Zbytek tvoří Slováci, Němci a Izraelci. Nutno ovšem podotknout, že ve srovnání s ostatními komunikačními programy je to opravdu zanedbatelné číslo. Zcela nejpoužívanější je Jabber, který ve světě používá 90 milionů uživatelů. Na druhém místě ve statistice oblíbenosti stojí AIM, na třetím MSN a na čtvrtém Yahoo. Na západě ICQ neznají vůbec. Důvodem, proč je u nás tolik oblíben právě tento komunikační program, je zřejmě účinná mediální podpora.

Několik ICQ čísel Průměrný uživatel ICQ je připojen 5 hodin denně.
Denně uživatelé pošlou více než 400 000 000 zpráv. Denně dojde k více než 8 000 000 přihlášení.
80% uživatelům je mezi 13-ti a 29-ti lety. Co umí ICQ

Výhodou ICQ je, že oproti e-mailu komunikace probíhá v reálném čase. Textovou zprávu vidíte ihned po jejím odeslání uživatelem. Přes ICQ ale můžete více než jen posílat a přijímat textové zprávy. Funkce ICQ zahrnuje také hlasovou a audiovizuální komunikaci, posílání souborů, hraní on-line her nebo chatování ve více uživatelích. Některé verze ICQ navíc umožňují i zasílání SMS zdarma. Uživatele lze vyhledat podle nicku, jména nebo ICQ čísla. Velmi oblíbeným doplňkem jsou emotikony („smajlíky“) a různé animace. Instalace i používání programu je velmi jednoduché. Výhodou je také možnost stažení ICQ do mobilního telefonu.

ICQ download - stáhněte si ICQ 6
Nejnovější verzi ICQ - ICQ 6 si můžete v češtině stáhnout zcela zdarma např. ZDE >> Negativní stránky ICQ

Jako každý program má i ICQ svá úskalí. Hlavním nedostatkem je malá bezpečnost – kdokoliv se na vás může „napíchnout“ a odposlouchávat vaše hovory, ani proti virům nejste nijak chráněni. Časté jsou také výpadky. Z ICQ nemůžete posílat zprávy uživatelům jiných komunikačních programů, které tuto výhodu mají. Největším nedostatkem je ale samotná licenční smlouva, kterou si málokterý uživatel přečte.

ICQ a podmínky licenční smlouvy
Každý uživatel ICQ souhlasí s těmito ne příliš výhodnými podmínkami:
Cokoli je odesláno do sítě ICQ, patří firmě AOL.
ICQ sice nesleduje data uživatelů, ale má právo je prodat.
Vaše osobní data budou zpracována ve Spojených státech amerických.
Souhlasíte s tím, že nebudete používat jiný software než ten, který je určen pro program ICQ.
ICQ nesmějí používat lidé mladší 13 let.
ICQ nesmíte používat pro jinou než soukromou potřebu. Odstranění reklamy ze softwaru je protiprávní.
Licenční podmínky se mohou kdykoli změnit. Jste povinni je číst každých 30 dní.
Pokud vaše konverzace způsobí nějakou škodu, jste povinni ji společnosti AOL uhradit (jaká škoda by to mohla být, v licenční smlouvě uvedeno není).
V případě sporu se společností AOL souhlasíte s tím, že se dostavíte k soudu v americké Virginii. Zvyšte ochranu svého počítače Antiviry – opravdu chrání vaše PC? Ochrana technického vybavení počítače Ochrana před nebezpečím z internetu 1.díl Ochrana před nebezpečím z internetu 2.díl

Hodnocení: 4.0

Počet: 1

Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.