Antiviry - opravdu chrání vaše PC?

Nevíte jak funguje ochrana vašeho počítače a jestli je dostačující? Pokud se spoléháte na samotný antivir, zřejmě budete nemile překvapeni. Pojďte se s námi dozvědět něco navíc.
Fotografie zachycující mužské ruce na klávesnici od notebooku

Svět PC – k čemu slouží antivirový program?

Antivirový program je, nebo by měl být, součástí každého počítače hned z několika důvodů. Tento software slouží k identifikaci, odstranění a eliminaci počítačových virů a jiného nežádoucího softwaru, který v našem počítači škodí.

 

Aby program úspěšně detekoval a odstranil vir, je zapotřebí jej poměrně často aktualizovat, aby jeho databáze obsahovala i ty nejnovější viry. Jsou dva způsoby jak program vir hledá. Prohlíží lokální disk, nebo detekuje podezřelé aktivity, které mohou značit infekci.

Online svět – základem ochrany počítače je prevence

Sedmdesát procent všech nejnebezpečnějších virových kódů na světě patří do kategorie takzvaných trojských koňů. To znamená, že jsou těžce k nalezení, protože pracují zcela tiše.

 

Ostatní viry na sebe upozorní něčím co se hned projeví na chodu počítače. Zablokují spuštění operačního systému, nechají blikat monitor, nebo třeba začnou mazat nějaké potřebné soubory pro chod počítače.

 

Tohle ale trojské koně nedělají. Zcela bez jakýchkoliv známek nákazy vykrádají z počítače pro nás citlivé informace a po síti je šíří dál.

  Jak se ubránit počítačovým virům?

Jak se tedy chovat na internetu? Opatrně. Hodně virů se šíří přes elektronickou poštu. Proto neotvírejte emaily, o kterých nevíte od koho jsou. Klient pro práci s poštou většinou sám pozná nebezpečný mail a přeřadí ho do složky spam a viry. S takovým mailem doporučujeme dále nepracovat.

Antiviry samotné pro ochranu PC nestačí

Dnešní antiviry pracují tak, že musejí nejdříve znát virový kód. To znamená, že se vir musí nejprve někde objevit a až potom je možné ho bezpečně detekovat. To znamená, že antivir sám o sobě je pro ochranu počítače nedostatečný.

 

Proto má každý počítač oboustranný firewall, který slouží jako filtr pro komunikaci. Ideální pro ochranu PC je tedy kombinace antiviru a firewallu.

Technika a HiTech - další zajímavé články z rubriky

Stylové stojany na CD

Zajímavosti ze světa mobilů

Kvalitní fotoaparát v mobilu?

Domácí kino - zažijete neskutečnou podívanou

Záložní zdroje pro PC

Správný výběr vypalovačky

Historie mobilních telefonů

Paměťové karty do mobilních telefonů

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Christina Aguilera ft. Cher aneb Hříšný tanec 3
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies