Dovolená 2007 v tuzemsku - Adršpašské skály

V okrese Náchod pod zříceninou hradu Adršpach leží stejnojmenné město. To je vyhledávanou turistickou atrakcí zéjmena pro blízké Adršpašsko-Teplické skály a Křížový vrch.

Fotografie jezírka v Adršpachu

Dovolená 2007 - Adršpach

Adršpach se nachází v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Ta pokrývá okresy Náchod a Trutnov a je umístěná ve výběžku, ve kterém ji ze severu, východu a jihovýchodu obklopuje polské území. Město Adršpach leží v okrese Náchod a nad ním se tyčí stejnojmenný hrad, nyní už tedy jen zřícenina. Největším lákadlem jsou však zdejší Adršpašsko-Teplické skály, které jsou proslulé zéjmena díky pískovcovým skalám.

Dovolená 2007 - Adršpašské skalní město

Toto skalní město spadá do Národní přírodní rezervace Adršpašskoteplické skály, která byla zřízena roku 1933 pro ochranu a zachování nezvyklých tvarů pískovcových skal. Ty se totiž působením přírodních vlivů změnily do podivuhodných obrazců, které s přispěním lidské fantazie obdržely vzletná jména. Adršpašské skály odděluje od těch Teplických Vlčí rokle, ve které vyvěrá přímo z písku tzv. stříbrny pramen.

Dovolená 2007 - Adršpašská jezírka

Velkým lákadlem při pobytu v Adršpašských skalách jsou především dvě jezírka. Na obou se dá jezdit na loďkách, ale zatímco na tom horním si můžete půjčit loďku sami a v klidu okolní přírody brouzdat vodami, na tom druhém vás čekají průvodci. Jejich výklad je sice věcný a odborný, ale vedený s nadsázkou (viz např. věta - „Toto jezírko nikdy nezamrzá ... bude to asi tím, že ho na zimu vypouštíme.”).
Kromě projížděk po jezírcích je možná taky využít spousty naučných stezek a cyklistických tras. A jak určitě všichni víte z filmu Jak vytrhnout velerybě stoličku, Adršpašské skály jsou rájem pro všechny horolezce, neboť zdejší pískovcové útvary svým profilem a obtížností přímo vybízejí k jejich zdolání.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Google +1 aneb jak se vám líbí
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies