Google +1 aneb jak se vám líbí

Již tento měsíc bude ohrožen monopol facebooku na "lajkování", a to nikým jiným než googlem, dalším z internetových titánů. Tak co, jak se vám to líbí?

Logo znázorňující Facebook a Google

Další kouzelné tlačítko

Zdroj: swinny.netGoogle PlusOne, alias google "PlusJedna", je v praxi celkem jednoduchá "feature" - dostanete k dispozici nové tlačítko, pomocí kterého budete moct pozitivně ohodnotit odkaz, který vám vyhodilo vyhledávání na googlu nebo cílové stránky. To budete moct sdílet stejně jako teď můžete sdílet takové věci přes Facebook nebo Twitter, což tomu přidává jistý sociální rozměr. Ten bude vypadat hlavně tak, že se dozvíte, kdo z vašich známých s účtem na googlu čemu přidal toto kladné hodnocení, stejně jako oni budou vidět, co jste jak ohodnotili vy. Až postupem času by se k tomu mohly přidat i vaše kontakty z jiných sítí. Není to ale žádný facebook 2 a ještě dlouho to pravděpodobně tak daleko nezajde. Prostě si jenom budete moct něco taky "plusnout".

 

Chytání do sociálních sítí

Zdroj: google-plusnews.blogspot.comI když to tedy není přímý útok na svrchovanost facebooku, ne všichni jsou s facebookem spokojení, a tak existuje docela reálná šance, že se toho v blízké budoucnosti pokusí někdo využít. Google by právě byl jedním z těch, kdo by na to určitě měli prostředky, a to jak ty technické, tak finanční. Prozatím je ale asi mnohem výhodnější se s facebookem jenom svézt než pokoušet se ho úplně nahradit. Mnoho lidí, co už jsou na facebooku, by se pravděpodobně nechtělo podobně registrovat ještě na další zaměnitelnou doménu. Nejdříve by asi muselo dojít k nějakému otřesu a hromadné evakuaci z facebooku. Do té doby bude google plusko pouze možností hodnotit placené i neplacené vyhledané odkazy nebo přímo stránky, stejně jako se dají hodnotit videa na youtube nebo...blbosti na facebooku.

 

Hurá za lepším hodnocením stránek

Jedním z realisticky zvažovaných kroků je ale něco trochu jiného - provázání tohoto nového systému hodnocení s tím, jak vysoký rating mají dané stránky v rámci vyhledávání, a tedy na kolikátém místě při zadání určitých pojmů ve vyhledávači vyskočí. To by si našlo spoustu příznivců, ale není to tak úplně jednoduché. Jako všechno ostatní se to totiž dá zneužít, a sice tak, že by došlo k vytvoření armády hlasovacích botů, kteří by uměle přidávali spoustu plusek těm stránkám, jejichž provozovatelé by neměli s takovouto podlou technikou problém. Na ratingu stránek ve vyhledávači docela hodně záleží, protože to může rozhodnout o tom, která stránka bude mít velký nebo třeba taky žádný "traffic" neboli provoz, a od toho se odvíjí zisky za reklamu nebo i za prodej nebo poskytování čehokoli skrze dané stránky. Otázkou tedy zůstává, jestli by to v konečném důsledku uživatelům pomohlo nebo ne, a jestli to není i tak přebytečné, když už stejně můžeme svůj názor vyjadřovat skrze facebook.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Dnešní "zbraně budoucnosti"
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies