Žvýkačka - nejen bělostné zuby

Plátky, pastilky, spirály - takhle vypadají dnešní žvýkačky. Existuje velké množství příchutí, tvarů a modifikací žvýkací gumy, kterou kromě čerstvého dechu používáme i tehdy, chceme-li zmírnit stres.

Fotografie rozhozených žvýkaček

Žvýkačka - péče o zuby nestárne

Žvýkačka je od svého objevení používána pro účel, pro který ji máme vždy v kapse i my. Tedy pro hygienu ústní dutiny a zbavování se zbytků jídel. V puse se přivalovala buď mastixová guma nebo pryskyřice z jehličnanů.
Tuto tekutinu většinou ze smrků a borovic používali Indiáni, ale komerční využití dostala až s příchodem přistěhovalců, kteří z ní začali na počátku 19. století vyrábět kostky určené ke žvýkání.

Žvýkačka - guma se natahuje přes území USA

O největší rozvoj pryže se však postarali dva Američané - William J. White a William Wrigley jr. První William prodával kukuřici a jednou náhodou zjistil, že sirup z této komodity je navýsost vhodný pro míchání s jakoukoliv jinou příchutí. Je zodpovědný za to, že i ve velkém množství současných žvýkaček ucítíte mátu peprnou.

Žvýkačka - činorodý pan Wrigley

Druhý William zase pracoval jako obchodník s práškem do pečiva. K výrobku přidával kupujícímu dva balíčky žvýkaček, až se tento sortiment stal poptávanější než prášek. V roce 1893 přichází se dvěma druhy žvýkaček - Wrigley´s Spearmint a Wrigley´s Juicy Fruit, které přežily až do dnešních dnů.

Žvýkačka na českém území

V zemích českých se žvýkací guma vyráběla na popud pana Glasera z Prahy. Přežila až do druhé světové války a po ní se její vyroba přerušila z hygienických důvodů. Bylo však jasné, že co nejde oficiální cestou, bude fungovat nelegálně, a proto se od roku 1956 opět žvýkačky vyrábějí i u nás.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Umění nebo perverze – kde je hranice?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies