Zorbing - adrenalin v kouli

Tunelem vlezete do obří nafukovací koule, necháte se připoutat a pak vás shodí ze svahu. To není výjev z nového sci-fi filmu. To je zorbing, nový adrenalinový sport pocházející z Nového Zélandu.

Muži ovládající nafukovací balón určený k zorbingu

Co je to zorb a jak se zorbuje?

Zorb je velká nafukovací koule z průhledného speciálního PVC. Uvnitř ní je ještě jedna menší. Obě koule jsou důmyslně spojeny nylonovými lanky a dvěma tunely, kterými zorbista vleze dovnitř. Pak je svržen z kopce. Kutálí se až padesátikilometrovou rychlostí a s pocitem naprostého bezpečí může přitom pozorovat rotující okolí. Zorb se zastaví až na rovině. Hmotnost koule je 90 kg, průměr 3,2 m. Zorbovat můžete na travnatém kopci, na sněhu i na vodě, v létě i v zimě. Pokud máte strach zorbovat sami, můžete si do zorbu pozvat jednoho "spoluzorbujícího".

Bezpečnost zorbu

Uvnitř zorbu jsou umístěny postroje pro upoutání posádky, velmi bezpečné a spolehlivé. Před každým zorbováním se provádí řada testů, které prověří bezpečnost zorbu. Přítomná je vždy proškolená obsluha. Ani případné propíchnutí zorbu neovlivňuje bezpečnost zorbonauta.

Historie zorbu

Tento výstřední adrenalinový sport pochází z Nového Zélandu. Zorb vynalezl Andrev Ahers. Inspirovat se nechal obrazem Leonarda da Vinciho, na kterém je znázorněn roznožený a rozpažený muž v kruhu. Průhlednou kouli začal zanedlouho vyvážet do celého světa.

Omezení při zorbingu

Před zorbováním budete muset podepsat prohlášení o svém zdravotním stavu. Tento adrenalinový sport není vhodný pro těhotné ženy a osoby, které na tom nejsou zdravotně dobře. Osoby mladší 18 let musí mít souhlas zákonného zástupce. Osoby menší 150 cm jsou do postrojů uvnitř zorbu malé, proto pro ně zorbing není vhodný.

Zorbing a cena

Za jednotlivce zaplatíte 300 Kč. Pokud se rozhodnete zorbovat ve dvou, cena se bude pohybovat kolem 500 Kč. Obecně platí, že čím více lidí se na zorbu vystřídá, tím menší bude cena. Domluvte se tedy raději na zorbování ve skupině. Zorb si můžete zakoupit, zapůjčit nebo vyzkoušet, např. v Rakoluskách na Plzeňsku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Když do divadla, tak na improshow!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies