Znalcem vína snadno a rychle

Rozumět vínu, to se dnes sluší. Zvlášť pro chlapa je to další možnost, jak zapůsobit na něžné pohlaví. Ono když znalecky zakroužíte sklenicí, očicháte její obsah a po dlouhém poválení hltu na jazyku sebevědomě se svraštělým obočím utrousíte: „Cítím vanilku s jemným podtónem broskví,“ máte napůl vyhráno. A je úplně jedno, že kecáte a místo vanilky cítíte ocet. Nebo taky houby. V očích slečny nebo paní jste znalcem vína. A to, jak známo, je člověk světaznalý, kultivovaný, pravý opak neandrtálce s lahváčem v jedné a televizním ovladačem v druhé ruce.

Fotografie muže držící dvě sklenice s červeným vínem

Slovníček pojmů

Abyste se hned při objednávání neztrapnili, je dobré se našrotit pár vinařských pojmů, které vaší konverzaci dodají potřebné grády:

Sommeliér – ochutnávač, znalec vína

Barikování – zrání vína v dubových sudech

Brut – označení obsahu cukru šumivých vín

Cuvée – směs vín

Dekantace – přelití vína do dekantační nádoby (karafy). Je to dobré k tomu, že se oddělí víno od usazenin.

Enologie – věda o víně

Klaret - bílé nebo slabě růžové víno vyrobené z modrých hroznů

Ledové víno – sladké víno vyrobené z moštu získaného lisováním přírodně zmrzlých hroznů

Slámové víno - velmi sladké, vyráběné z hroznů sušených na slámové podestýlce

(Doporučujeme proložit názvy odrůd, jako třeba pinot noir, merlot, shiraz, muškáty, sauvignon aj. – dodá to body navíc.)

Kvalitní nádobí

Nemusíte za něj utratit majlant, ale klasika je klasika: sklenice s dlouhou nohou (abyste víno rukou neohřívali), s tulipánovým, směrem nahoru se zužujícím břichem (abyste s vínem mohli zakroužit) a z čirého skla (abyste se mohli kochat barvou vína). Nejlepší je křišťálová.

Na otevření lahve je nej kvalitní otvírák, znalci doporučují číšnické dvoupákové nože. Osvědčuje se i vakuová pumpička (neplést s instrumentem na oživení penisu), která umožní uchovat víno v otevřené lahvi minimálně dva tři dny.

Hlavně ne teplé!

Nedejte na tradovaný názor, že červené víno má mít pokojovou teplotu. To možná platilo kdysi na zámku, ne u dnešních přetopených bytů. Většina červených vín vynikne při teplotě 18 °C. Klidně ho proto před podáváním vrazte na půl hoďky do lednice. A zatímco víno budete chladit, slečnu naopak rozehřívejte.

Jedině korek?

S ním se budete setkávat stále řidčeji. Šlape mu na paty šroubovací uzávěr a vůbec není tak špatný – víno v pohodě otevřete a zase zavřete, jeho chuť se nemění. Odhoďte proto předsudky (slečna může pro změnu odkládat šatičky), i pod šroubovacím uzávěrem může čekat příjemné překvapení.

Kupujte na internetu

V supermarketu za rohem asi tu správnou kvalitu nenajdete. Nehledě na to, že tamější prodavači asi nebudou ti nejkovanější, pokud jde o znalost kvality vína. A objíždět vinné sklípky, na to zas není čas. Jako ideální řešení se nabízí internet. Nabídka nepřeberná, navíc tu narazíte na vína, která se mnohdy do obchodů ani nedostanou.

Když chcete něco zakousnout

Ano, vaše slečna, kterou právě ohromujete svými znalostmi o vínu, je taky k nakousnutí. Ale my dáme řeč o tom, které víno vybrat, aby ještě více vynikla chuť vámi připravené nebo objednané krmě. Jak u jídla, tak u vína (i u sexu) platí, že by se mělo začínat od toho lehčího k těžšímu (od soft k hard). Takže na úvod sklenka sektu či šampáňa (nejlépe suchého, v kategorii brut). Pak by to chtělo lehké suché nearomatické bílé víno. Za ním už čekají aromatičtější bílá, růžová a lehká mladší červená. Jestli není vegetariánka a máte na talíři nějakou flákotu, je dobré vědět, že k tučnějším masům a zvěřině se hodí mohutnější starší červená vína, s bílým masem a rybou ladí bílé víno. Dezertík si skvěle rozumí se sladkými víny, třeba portským nebo ledovým.

A teď tahle pravidla postavíme na hlavu. Pravidla jsou totiž od toho, aby se porušovala. Takže klidně tuhle klasiku, že se víno musí snoubit s jídlem, ignorujte a vyzkoušejte neotřelejší variantu – a sice jídlo a víno, které je s ním v kontrastu. Takže proč ne bílé víno třeba ke zvěřině? Ale tady už nic neoblafnete, tahle kombinace vyžaduje přece jen bytelnější vinařské a gastronomické znalosti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Katy Perry: z kostelové lolity sexy symbolem
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies