Změna zimního času na letní - proč se to pořád děje?

Již tuto neděli 26. března budeme opět na všech hodinách a spotřebičích měnit čas. Ze 2 hodin ráno posuneme ručičky hodinek o 1 hodinu vpřed čili na 3 hodinu. Na spánek tedy budeme mít přesně o 1 hodinu méně.

Změna zimního času na letní - proč se to pořád děje?

 

Proč se to ještě neustále mění? Proč nemůžeme mít jen jeden čas, jak je to v některých jiných zemích? A z jakého důvodu byla změna času ze zimního na letní a naopak vůbec zavedena? Víte v kterých zemích vůbec neřeší změnu času ze zimního na letní a naopak? Týká se to Islandu, Ruska, Běloruska, norských ostrovů Jan Mayen a Špicberky a také části Grónska.

 

  • Jak to všechno začalo?

 

Ben Franklin byl prvním člověkem, který podal návrh na koncept letního času. Bylo to v roce 1784. Řídil se mottem, ve kterém se říká, že by se mělo chodit brzy do postele. Viděl v tom co nejlepší využití přirozeného světla, když dříve vstaneme, více toho stihneme za denního světla udělat.

 

Jeho myšlenka však byla zrealizována až začátkem 1. světové války. V Německu to zavedli poprvé. Bylo to hlavně z toho důvodu, že chtěli ušetřit uhlí pro válečné účely. Pak se k Německu připojily i další státy - včetně Rakouska-Uherska. Původní záměr pro zavedení změny času byla tedy úspora energie. Někteří to dodnes zpochybňují, ale je pravdou, že na některých místech skutečně došlo k úsporám a to až o 1 % energie denně.

 

Pokud však hodláte namítnout, že už časy války skončili a tudíž se už energií tolik šetřit nemusí, máte svým způsobem pravdu. Skutečně je nutné, udržovat veškerá pravidla, když už evidentně žijeme v jiné, lepší době? My patříme k těm, kteří se domnívají, že pokračování v těchto změnách času je naprosto zbytečné a navíc i vyčerpávající.

 

Citlivějším lidem to dokonce rozhodí jejich vnitřní hodiny, což pak přináší následky v podobě narušení spánkového a denního režimu, dále hrozí zhoršení psychického stavu a dalších zdravotních problémů. Musíme však podotknout, že ačkoliv jsme PRO všemi deseti, aby stát s tímto nesmyslem skoncoval, letní čas nabízí i pár výhod. Jednou z nich je možnost využít příjemné počasí a více světla přes den o trochu déle.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Google +1 aneb jak se vám líbí
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies