Zkušební doba - na co si dát pozor?

Zkušební doba je takové zvláštní období nejen pro vás, ale i pro vašeho zaměstnavatele. Ale jste to především vy, kdo se v tuto dobu musí mít obzvlášť na pozoru. Raději si tedy zopakujeme důležité informace, které se týkají zkušební doby. Ať víte, na čem jste.

Podpis smlouvy - co ještě nevíte o zkušební době?

 

Zásady zkušební doby

 

  1. Zkušební doba musí být vždy sjednána písemně. Když se zaměstnavatel s vámi dohodne ústně, zkušební doba není platná.
  2. Délka zkušební doby nesmí přesahovat 3 měsíce (po sobě jdoucí). V případě vedoucí pozice může zkušební doba trvat i 6 měsíců. Obecně však nesmí být sjednána na delší dobu, než je polovina doby trvání pracovního poměru.
  3. Zkušební doba se nesmí po sjednání již dále prodlužovat. Existují ale výjimky. Pokud se u zaměstnance vyskytly nějaké celodenní překážky v práci, které mu brání v konání práce v průběhu zkušební doby, nebo v případě, že si vzal celodenní dovolenou, pak se zkušební lhůta o tyto dny může prodloužit.
  4. Sjednání zkušební doby musí proběhnout před vznikem pracovního poměru, ale může být sjednána i v samotný den nástupu do práce či v den, kdy jste byli jmenováni do funkce. Později se již sjednávat nesmí.
  5. V rámci zkušební doby může pracovní poměr zrušit (ukončit) jak zaměstnavatel, tak i zaměstnanec. A navíc nemusí ani udávat důvod.
  6. Jestli chcete zrušit pracovní poměr ve zkušební době, musíte podat písemné oznámení vašemu nadřízenému. Musí to ale být minimálně 3 dny před dnem, kdy by měl pracovní poměr skončit. V případě, že neuvedete konkrétní den, kdy chcete odejít, pracovní poměr bude ukončen v den doručení zrušení.
  7. Existuje i výjimka. Když ve zkušební době nastoupíte na nemocenskou, nesmí vás zaměstnavatel propustit. Tedy přesněji - může vás propustit, ale ne dříve, než uplyne prvních 14 dnů vaší pracovní neschopnosti.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Google +1 aneb jak se vám líbí
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies