Zimní pneumatiky - bezpečně i na sněhu a ledu

Ten okamžik přijde vždy nečekaně. Z oblohy se spustí rej sněhobílých vloček a na vašem autě tomu sněžnému tanci přihlíží letní pneumatiky. Proč je lepší na zimu přezout svého miláčka?

Obtížný průjezd vozidla zasněženou ulicí

Zimní pneumatiky - proč riskovat

Ten obrázek je vždy stejný. Při první větší sněhové nadílce (která může nastat i dříve, než podle kalendáře přijíždí Martin na bílém koni) se někteří řidiči ani nenamáhají zjistit, na jakým pneumatikách jezdí. Domnívají se totiž, že svá auta zkrotí i na letní verzi obutí a spoléhají na to, že na cestách ve větších městech nikdy neleží souvislá sněhová pokrývka.

To je sice v mnoha případech pravda, ale význam zimních pneumatik nezávisí ani tak na odolnosti proti sněhu, jako spíše v přizpůsobení se nízkým teplotám.

Zimní pneumatiky se přizpůsobí mrazu

 

Nejdůležitější na funkcích pneumatik je jejich schopnost udržet co největší kontakt s vozovkou. Proto bývá nebezpečně jak jejich podhuštění a na druhou stranu i přebytek vzduchu. Stejnou hrozbou je pro letní pneumatiky snížení teploty k bodu mrazu.

Jelikož se k jejich konstrukci už tak používají tvrdší směsi, při teplotách kolem nuly taková pneumatika v podstatě zmrzne a jeji přilnavost se rapidně zmenšuje. Zimní měkčí pneumatiky však i v těchto podmínkách dokáží udržet původní vlastnosti.

Zimní pneumatiky mají vliv na brzdnou dráhu

Z toho vyplývá největší ohrožení pro řidiče při jízdě v zimě na letních pneumatikách. S menší přilnavostí se zvětšuje brzdná dráha. Ta může být delší o 30 až 40 metrů, což už stojí za uvážení. Není třeba rovněž zdůrazňovat, že zimní pneumatiky lépe drží směr a v případě najetí do sněhu se z něj snadněji vyhrabeme, což při letním vzorku je někdy takřka nadlidský úkon.

Možná ušetříte za zimní pneumatiky ...

... ale připravte se na to, že třeba sáhnete do kapsy daleko hlouběji v případě havárie a to může být ještě ta lepší varianta. V zimním provozu je riziko nehod daleko větší, přiznejte si sami, kolikrát jste už najeli na zledovatělou plošinku či jste chytili vyjetou stopu, která vás rozhodila.

Nehledě na to, letní pneumatiky budou v zimě namáhány stejně nebo i více než jejich zimní sestřenice, takže vás na jaře stejně čeká investice, protože lze s úspěchem pochybovat, že si vzorek po nekonečném klouzání, hrabání a smykování udrží své vlasnosti, které by odpovídaly předpisům.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Rytmusovy zlatokopky - tlachy nebo realita?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies