Zapalovač – máš oheň?

Jak to tak bývá, zapálit sirku v dešti či silném větru nelze zrovna lehce, a to většinou zrovna když máte tu největší chuť na svou drogu či potřebujete zapálit oheň. Přivítejte původce nejkrásnější škrtnutí a cvaknutí na světě - zapalovač…
Detailní fotografie benzinového zapalovače

Zapalovač

Umíte si představit život bez jeho existence? Poskytne vám teplo a světlo kdykoliv ho potřebujete, je vaším průvodcem k zakázaným slastem v kouřovém oparu. Váš milášek. Váš zapalovač.

Zapalovač – zázrak v kovovém a plastovém balení

Slouží, jak jinak, k vytvoření ohně. Využití je široké jako pojem oheň samotný. Ať už jste pyroman nebo vášnivý kuřák, určitě už jste v duchu nejednou poděkovali tomu nahoře, že vám seslat takový skvělý vynález, skládající se z kovového či plastového zásobníku obsahujícího zapalnou tekutinu a mechanismu, který způsobí její vznícení.

Zapalovač – historie krátce

První mechanické zapalovače se objevují už v šestnáctém století (fungují na střelný prach). Benzínové zapalovače se objevují na počátku minulého století, nejpopulárnější byly za válek, kdy je vojáci vyráběli z prázdných nábojnic.

Zapalovač – čím že si to zapalujete?

Většina zapalovačů obsahuje buď benzín nebo stlačený tekutý plyn (butan). Příznivců obou variant je spousta. Obecně platí, že plynový zapalovač dostanete za pár korun, protože je vyroben z plastu a málokdy se očekává, že ho použijete dvakrát. Žijeme v jednorázové době. Jednorázové propisky, jednorázové boty typu ťing–ťong a jednorázové spotřebiče.

Zapalovač na benzín – jak funguje?

„Benzíňáky” mívají skrz všechny části zasunutý knot, který tím, že je namočen do benzínu, zvlhne a začne být vysoce hořlavý. Do spodní části se přidává materiál, který benzín vsákne, aby nedocházelo k jeho unikání. Všechny benzínové zapalovače by měly mít uzavíratelný vrch, aby nedošlo k odpaření látky. Zároveň stylovým klapnutím oheň uhasíme. Ke vznícení samotnému dojde tak, u ústí zapalovače rychle otočíme kolečkem umístěným u křesacího kamínku – tření vyvolá jiskru, od které chytne knot.

Zapalovač na plyn – jak funguje?

Systém je podobný jako u benzínového zapalovače. Unikání plynu zabraňuje horní úzávěr, který se otevře se stiknutím tlačítka. Rychle tedy škrtneme kolečkem a prst přirozeně sjede na tlačítko uvolňující plynové výpary. Pokud jiskra vyletí, oheň vám vystačí, dokud budete držet tlačítko. A dokud ho udržíte, protože plynové zapalovače se hodně rychle zahřívají.

Zapalovač – jak vzniká jiskra?

Jiskra je vyvolána buď třením kovu s křesacím kamínkem (vyroben ve většině případu ze směsi zvané Ferrocerium), nebo stisknutím tlačítka, které stlačí piezoelektrický krystal, čímž vznikne elektrický výboj.

Odolnější zapalovače

Chcete zapalovač, který nesfoukne každý větřík? I takové jsou… Za pomoci kovové „ohrádky” kolem plamene a průduchů pro vzduch se plamen stane mnohem odolnějším…

Zapalovače – zaplatit za značku?

Jednoznačně. Značkový zapalovač vás sice vyjde na dost peněz ve srovnání s běžně dostupnými druhy, ale doživotní záruka je znakem, že vás nenechají na holičkách, když zrovna budete chtít prohlásit: „Budiž světlo.”
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Připravte se na letošní festivaly – Techno a trance
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies