Základní vybavení pro rybáře - začátečníky

Někteří nadšenci by klidně vykoupili celý obchod, ale věřte nám, nebudete toho tolik potřebovat. Co vám tedy do začátku stačí?

Rybolov - prut s návnadou

 

Určitě s sebou musíte povinně nosit rybářské doklady. Pak už jen zbývá koupit prut, naviják, navazovací materiál, nějakou tu bižuterii a zátěž a pár dalších pomůcek. Tohle všechno spadá do základního vybavení sloužící přímo k lovu ryb. O dalších věcech, které se vám budou hodit, si povíme někdy jindy.

 

Prut

 

Prut nebo také udice je s navijákem tím nejnutnějším, co potřebujete k lovu ryb. Vybrat si můžete z opravdu širokého množství prutů. Správný prut ale vybírejte pečlivě. Musíte zohlednit i typ revíru, kam budete chodit lovit. Také záleží na druhu lovených ryb. Nejvíce však výběr prutu závisí na technice rybolovu, protože pro jednotlivé typy technik se hodí jiný typ prutu. Nejlevnější jsou teleskopické udice, které jsou shodou okolností pro začátek ty nejlepší. Dle techniky rybolovu, druhu lovených ryb i typu revíru zvolíme i příslušnou délku a gramáž prutu.

 

Naviják

 

Existuje spousta modelů navijáků. Můžete je sehnat v různých velikostech, se zadní či přední brzdou nebo jsou i navijáky s dvojitou kličkou. Jeho velikost záleží na velikosti revíru a lovených ryb.

 

Navazovací materiál

 

Bez něj by to rozhodně nešlo. Nejčastějším materiálem je vlasec. Navazovacím materiálem ale může být i pletenka, která se používá při lovu sumců nebo také při vláčení. Na předvaz či koncový návazec se může použít i něco jiného - šňůrky, vlasce nebo fluorocarbony. Dle druhu lovených ryb a techniky rybolovu zvažujeme nosnost materiálu. Pokud tedy budete chtít nahazovat daleko, musíte mít pevnější vlákno, aby vydrželo ten silný náraz při švihu.

 

Nejrůznější drobnosti - bižuterie, zátěž a ostatní pomůcky

 

Pak už samozřejmě vybíráte různé háčky, obratlíky, karabinky, PVC hadičky a další ozdůbky, které vám pomohou rybičky nalákat. Záleží na tom, jaké ryby budete lovit. Musíte pak tomu přizpůsobit velikost i nosnost jednotlivých komponentů. Při některých technikách rybolovu budete potřebovat i zátěže. Její hmotnost se odvíjí od taktiky lovu a síly proudu. Mezi ostatní šikovné pomůcky, které se vám jistě budou hodit, patří obal na prut, krabice na bižuterii, různé druhy nástrah (návnada), rybářský nůž, čelovka, křesílko, číhátko, vidličky a mnohé další.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Dara Rolins – krásné tělo, sexy hlas
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies