Whisky - skotská specialita
kloffin kloffin 27.05.2006
Whisky patří určitě k nejznámějším alkoholickým nápojům. Není třeba ani zvlášť připomínat, že tento lahodný mok neodmyslitelně patří ke Skotsku podobně jako kilt nebo dudy.
Whisky - nejdůležitější je čas Pro výrobu pravé skotské whisky neexistuje jiná surovina než ječmen. Ten se po namočení nechá vyklíčit na podlaze sladovny. Důležité je předejít jeho zapaření pravidelným obracením a taky ho nenechat klíčit déle než týden. Poté se ječmen usuší v peci, čímž se zabrání jeho dalšímu klíčení. V tomto bodě taky budoucí whisky dostává svou charakteristickou chuť neboť pece se zpravidla vytápějí rašelinou. Neméně má na chuť pravé skotské whisky vliv i voda, která se smíchavá s již pomletým ječmenem. Podle toho, kde pramen vzniká a kude posléze protéká, může mít whisky několik různých příchutí.
Whisky - péče jako o mimino Tekutina, která vznika po přidání vody a kvasinek se poté dvakrát destiluje a všechno se měří téměř na lékarnických vahách. Do uzamčené nádrže, od níž má klíče pouze výběrčí daní nebo pracovník celní správy, se tak dostane pouze nejčistší destilát (kolem 70% alkoholu). Poté se začne whisky stáčet do sudů. Ty jsou v každém případě již použité a nemusela v nich být původně jen whisky. V nich nápoj dozrává několik let a její stáří je určováno podle délky uložení v sudu, protože po následném stočení do láhví už whisky nedozrává. Koupíte-li si tedy osmiletou whisky, tím, že ji necháte uzamčenou v baru nebo zakopanou na zahradě, s jejím stářím a kvalitou už nic neuděláte.
Hodnocení: 3.0
Počet: 1
Nejlepší: 3 Nejhorší: 3