Vyšší plat - jak si o něj říct?

Přibližně ⅔ z nás se domnívají, že by měli být za vykonanou práci lépe ohodnoceni. Samozřejmě pokud na trhu práce právě začínáte, není vhodné, říkat si o zvýšení platu hned ze startu. Ale když jste v práci již druhým či třetím rokem a vaše ohodnocení zůstává stejné jako v den nástupu, pak vám poradíme jak to můžete změnit.

Muž v obleku s roztaženými prsty na ruce

 

Co byste rozhodně neměli zkoušet

 

V této oblasti žádného zvýšení platu nedosáhnete, pokud zmíníte argumenty, které se týkají vašich rodinných financí. Jako například - “dcera potřebuje rovnátka”, nebo “nemůžu si ani zajet na pořádnou dovolenou” apod. Tímhle svého šéfa neohromíte a hlavně to jsou vaše soukromé důvody. Práce a soukromí by se nikdy neměli tímto způsobem míchat.

 

Pamatujte, že si musíte počkat na vhodnou dobu, kdy budete téma zvyšování platu probírat s nadřízeným. Měli byste počkat, aby byl v dobré náladě a neřešil nějaký problém. Co takhle si počkat na dobu, kdy zdárně dovedete projekt k úspěšnému konci nebo jste pro firmu získali nové partnery či klienty. Také je dobré nehovořit tímto způsobem - “chci vyšší plat, jinak půjdu jinam…”. Nejen že je to absolutně nevhodné a nadřízený vám již pravděpodobně nikdy nebude důvěřovat, ale je to i určitá forma vydírání. Pro debatu o výši platu si musíte jako zaměstnanec být vědom firemní situace, jak jsou na tom finančně, jestli je to nově fungující firma na trhu práce apod. A hlavně takové jednání neřadíme mezi slušné vyjednávání.

 

Argumenty, jenž můžete s klidem použít, by tedy měli souviset s vaší náplní práce. Například vyzdvihněte fakt, že významně vzrostl objem vaší práce, a váš výkon zůstal stále stejně dobrý. Vámi požadované výše platu můžete i dosáhnout tím, že se budete seberealizovat formou různých kurzů nebo se můžete dálkově přihlásit na vysokou školu. Pak budete lépe ohodnoceni, neboť na sobě pracujete a tím získáte možnost stát se pro firmu ceněným zaměstnancem.

 

Pokud jste o svých kvalitách přesvědčeni, že si zaslouží být lépe ohodnoceny, můžete se porozhlédnout jinde. Když dokonce zjistíte, že je o vás zájem a byly by ochotni poskytnout vám plat jaký jste si představovali, tak to zkuste sdělit vašemu nadřízenému a někdy do zafunguje a dohodne se s vámi na vyšším ohodnocení, jen abyste zůstali loajální vůči jejich firmě. Ale nevymýšlejte si nabídky, které neexistují, aby se vám to nakonec nevymstilo ve formě nižší mzdy než jste měli doposud.

 

Pokud vám váš zaměstnavatel nebude moct poskytnout vyšší ohodnocení, můžete zkusit dojednat jiné požadavky - delší dovolenou, více služebních cest nebo jiné typy odměn.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Když do divadla, tak na improshow!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies