Výslovnost cizích jmen - takový překladatelský oříšek

Není většího faux - pas, než na veřejnosti zkomolit něčí jméno. Jedná-li se o jméno vašeho potenciálního obchodního partnera, je taková minela menší katastrofou, kterou si dotyčný na dlouho zapamatuje.

Fotografie zachycující dav lidí, sedících na lavičkách a v družném rozhovoru

Výslovnost - odpusťte si komentář

První, co člověka napadne, když slyší nějaké netypické nebo v určitém kontextu legrační jméno, je otázka, jak nositel tohoto přízviska k němu přišel.

Pokud nechcete hned v zárodku pokazit další konverzaci a případné jednání, určitě toto nekomentujte. Vaše jméno a příjmení může skýtat stejný lákavý terč k vtipkování.

Nekomolte při výslovnosti jména obchodních partnerů

Jsou situace, kdy se vyslovení cizího jména neubráníme. Je tedy dobré se seznámit se všemi, kdo se jednání budou účastnit a v případě cizích jmen je více než vhodné se zeptat na jejich výslovnost.

Oslovit někoho zkomoleným či naprosto jiným jménem je něco, čeho se opravdu musíme vyvarovat. Každý člověk je na své jméno hrdý a nepřesnost se ho může citelně dotknout.

Výslovnost jmen komolí i sportovní komentátoři

Tento nešvar můžeme pozorovat třeba i při sportovních přenosech, kdy hráče s exotickými jmény či jmény, které mohou mít podle pravidel a zvyklostí více podob, komentátoři často nazývají několika způsoby. Typické je to například pro koncovky švédských či brazilských jmen.

Tato situace se však zlepšila, i když někdy správná výslovnost zjištěná u kolegů z dané země, zamotá našinci hlavu ještě více.

Respektujte cizí výslovnost

V případě zahraničních jmen je nepřípustné přizpůsobovat je našemu jazyku. Mnohdy se stane, že se příjmení daného člověka nemusí vyslovovat ani podle pravidel jeho rodné řeči a nositel si přeje výslovnost, která se s jeho jménem váže třeba už několik desítek ba stovek let.

Při rozhovorech s obchodními partnery odhoďte trému - více v článku ZDE

Mnozí zahraniční partneři mohou mít například i šlechtické tituly, je tedy třeba si ověřit a zapamatovat všechny tyto pro nás zdánlivé drobnosti, které mohou v případě, že jsou nesprávně vysloveny, zkomplikovat další dialog.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Sexy Nicole Scherzinger v 'Men in Black 3'
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies