Samuraj.cz

Vitamín C - přirozená injekce vašemu zdraví

kloffin kloffin

Král vitamínů - čistý vitamín C byl objeven nedávno. Projev jeho nepřítomnosti v organismu - kurděje - však je znám už velmi dlouho. Společně s identifikováním vitamínů C však přišel ještě jeden objev, lidský organismus si ho není schopen sám vyrobit.

Vitamíny - nedostatek i přebytek škodí

Vitamíny jsou základní látky, které vstřebává lidský organismum ve formě potravy. K těmto látkám patří ještě bílkoviny, tuky a sacharidy. Metabolismus těchto tří složek zajišťují právě různé druhy vitamínů.
Rozlišujeme třináct základních vitamínů, z nichž si však člověk ve vlastním těle dokáže vyrobit pouze nepatrnou část a právě z toho důvodu by měly potraviny s patřičným přídělem vitamínů patřit k denní lidské stravě.
Pokud nedochází k pravidelnému doplňování vitamínů do organismu, mohou se objevit mírné potíže, ale i vážná selhání zdravotního stavu. To způsobuje ztráta imunity, kterou vitamíny podporují.
Při přebytku těchto látek v těle si u některých typů dokáže organismus poradit sám a vyplaví je, jiné vitamíny však při svém nahromadění mohou způsobit i poškození životních funkcí s následky.

Vitamíny - vitamín C, bič na kurděje

Při výletu do historie vitamínu C se chtě nechtě musíme vrátit k dávným námořním výpravám. Nedostatek vitamínu C totiž u mořeplavců způsoboval nemoc zvanou kurděje. Ta se projevuje krvácením z dásní a do svalů. S těmito problémy se potýkalo mnoho posádek a mnohdy členové posádky kurděje nepřežili. Začalo se tradovat, že tato nemoc je neléčitelná.
Až v roce 1753 zjistil lékař britského námořnictva, James Lind, že v případě, že se posádce podává čerstvá zelenina a ovoce během plavby, dá se kurdějím zabránit. Nejlepším přípravkem proti nemoci se nakonec ukázala citrusová šťáva.
Další výzkumy a pokusy však kromě identifikace vitamínu C přinesly překvapivé zjištění, že člověk je jeden z mála živých tvorů, který si tento vitamín není schopen sám produkovat. Většina zvířat si totiž vyrábí „céčko” v organismu a nepotřebuje ho už dodávat v žádné jiné formě.

Vitamíny - vitamín C - za izolaci Nobelova cena

Až do roku 1927 byl sice vitamín C znám jako látka, která organismu pomáhá, ale zatím nikomu se ho nepodařilo izolovat jako čistou látku. Povedlo se to až Maďarovi Albertovi Szent-Györgyiovi. Nejdříve získal čistý vitamín C z hovězí nedledvinkové kúry a poté i z pomerančů a zelí. Za svůj objev získal o deset let později i Nobelovu cenu za medicínu.
Ve stejném roce (1937) pak britský chemik Norman Haworth vyrobil synteticky v laboratoři čistý vitamín C (nebo i kyselina askorbová).

Vitamíny - vitamín C, jak působí na lidský organismus?

A co zajišťuje v lidském tělem vitamín C?
 

činnost imunity metabolismus vápníku pojivové tkáně, kolagen stěny cév zubní dáseň zpracování tuků pevnou, hladkou kůži silné vlasy zrakovou ostrost pozitivní náladu zdravé nervy koncentrační schopnosti spánek překonání stresu

Hodnocení: 3.0

Počet: 1

Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.