Vesmír opravdu stvořil výbuch

Měření americké sondy WMAP potvrdilo, že vesmír skutečně stvořil výbuch. Sonda nahlédla až na samý časový okraj vzniku vesmíru. WMAP tak potvrdila teorii velkého třesku, známou desetiletí.
Záběr na Vesmír

Co vesmírná sonda potvrdila?

Vesmír se v jediném okamžiku rozepnul z mikroskopického do astronomického rozměru. Důkaz o rozpínání vesmíru sonda získala z měření zbytkového záření, které vzniklo jako záblesk výbuchu. Po velkém třesku byl vesmír pustinou bez planet, hvězd i galaxií.

Měření ukázalo, že vesmír se rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině vteřiny. Vzniklé tepelné rozdíly se staly zárodkem planet. Rozpínání nastalo po velkém třesku, který se odehrál před 13,7 miliardy let.

Vznik vesmíru stručně a jasně

Před velkým třeskem měla veškerá hmota vesmíru nulový objemu a hustota i teplota hmoty byla nekonečně velká. Ihned po velkém třesku byl vesmír zaplněn zářením. Rozpínání způsobovalo ochlazování a vznik elementárních částic a atomů, které se postupně zhlukovaly až vznikly galaxie jaké známe dnes.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Nejkrásnější tanečnice nahoře bez
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies