Vegetariánství a sport

Vegetariánství je stále oblíbenějším způsobem života nejen obyčejných lidí, ale i vrcholových sportovců. Myslíte si, že bez masa není možné nabrat svalovou hmotu nebo že se okradete o sílu a energii? Omyl! Vegetariáni ji jen získávají z jiného zdroje.

Fotografie zachycující uzeniny, párky a zeleninu

Většina z nás si vegetariány představuje jako vyhublé pojídače salátů, kteří nejsou schopni tvrdě pracovat, natož se pak věnovat sportu. Když ale nahlédneme do seznamu vrcholových sportovců – šampionů, najdeme zde vegetariánů neuvěřitelné množství. Jak to tedy doopravdy s vegetariánstvím a sportem je?

Vegetariánství a bílkoviny

Domněnka, že bez masa není možné nabrat svalovou hmotu je pouhým předsudkem. Všichni víme, že růst svalstva je podmíněno příjmem bílkovin, ale maso není jeho jediným ani nejlepším zdrojem. Potřebné množství esenciálních aminokyselin můžeme jednoduše získat i z rostlinné stravy. Každý sportovec musí hodně cvičit a jíst, ale je jedno, jestli je to masitá nebo rostlinná strava. Vegetariánská strava navíc snižuje riziko onemocnění rakovinou a riziko srdečních onemocnění a infarktu.

Vrcholoví sportovci – vegetariáni

Mezi vrcholovými sportovci najdeme spoustu vegetariánů – tenista Boris Becker, sprintař Carl Lewis (získal 9 olympijských medailí a byl dokonce vegan), mistr světa v ultramaratonu Jaroslav Kocourek, dokonce i naše teniska Martina Navrátilová odmítala v době své vrcholné kariéry maso. Plavec Murray Rose byl vegetariánem od narození a zdolal celkem 15 světových rekordů.

 

Vegetariáni se dokáží prosadit i ve vytrvalostních a silových sportech – v triatlonu, v boxu (Peter Hussing) nebo i v kulturistice (mistři světa Bill Pearl nebo Andrea Cahling). Všichni tito šampióni jsou důkazem, že konzumace masa není k dobrému sportovnímu výkonu nutná.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Soutěžte s Vřískotem 4 o skvělé ceny
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies