Vědci chtějí vytvořit neviditelný oblek

Dokážete si představit, že na sebe oblečete na první pohled zcela normální oblek a v momentě doslova zmizíte? Že to zní jako výjev ze science fiction? Vědci zacházejí čím dál tím dále a tvrdí, že tohle bude brzy realita.

Fotografie muže se zavázanou hlavou obinadlem

Je opravdu možné být neviditelný? Podle vědců ano. Podařilo se jim totiž vytvořit materiály, které dokáží zalomit světlo takovým způsobem, že dotyčného v obleku nevidíme.

Jak vzniká neviditelný oblek?

 

Tzv. metamateriály vznikají na úrovni složité nanotechnologie. Materiály byly vytvořeny pod vedením profesora Xianga Zhanga z americké univerzity v Berkeley – první typ využívá rybí sítě s kovovými vrstvami, druhý obsahuje stříbrná vlákna. Kombinace obou materiálů by měla způsobit, že oblek bude lidskému oku neviditelný.

 

Vědci mění svět

Vědci prozatím zkoumají vlastnosti těchto nových materiálů v nano velikosti. V době dnešního neuvěřitelně rychlého pokroku je ale jen otázkou času, kdy se nano přenese do úrovně makro a kdy bude neviditelný oblek znát celý svět.

Využití nebo zneužití?

Otázkou také zůstává, jaké využití by v budoucnu neviditelná látka měla. Sloužila by k vojenským účelům? Armáda by se mohla nepozorovaně dostat do cílového území a zničit pak prakticky cokoliv – těžko se totiž brání něčemu, co nevidíte. Nebo se neviditelný oblek dostane do rukou boháčů a ti se budou nerušeně pohybovat kolem nás?

 

 

Oblek údajně „nechá zmizet“ vše, čím jej přikryjeme. Budeme houfně kupovat tento kus oblečení, abychom při nečekaném příchodu manželky zakryly láhev alkoholu (zrovna jsme přeci začali abstinovat) nebo snad milenku? Co si myslíte o neviditelném obleku vy?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Machete - nová mexická bomba!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies