Vánoční strom

Vánoční stromeček je tradičním symbolem vánoc. Kdy se stromy na Vánoce začaly zdobit? A čím je lidé zdobili?

Vánoční stromek

 

Proč byl zvolen jehličnatý strom?

 

Možná byl vybrán proto, že spojuje 3 části světa. Tou první částí je peklo, která je spojena jeho kořeny, které zasahují hluboko do země. Druhá část je očistec, jenž je symbolem materiálního světa. Bývá spojován s kmenem stromu.

 

A nakonec větve, která jsou vztyčeny směrem k nebi, jsou spojovány s poslední částí světa a tím jsou nebesa. Jelikož jsou jehličnany věčně zelené, mohou být vnímány i jako symbol věčného života.

 

Odkud se k nám dostala tato tradice?

 

O prvním vánočním stromku existuje písemná zmínka. Je z roku 1570 z německých Brém. Nejprve byl ozdobený vánoční stromek jen na veřejných místech či u cechovních domů. V domácnostech si jej zdobili až v 17. století a teprve v 19. století se tradice vánočního stromu rozšířila do zahraničí.

 

Jaké ozdoby se tehdy používaly?

 

Nejprve se stromky zdobily pouze svíčkami. Vedle nich se věšely jablíčka a ořechy, případně i cukroví. Později se začaly vyrábět ozdoby z brambor, které se pro dokonalý efekt ještě pozlacovaly. Také se na strom věšely šišky a ořechy, jenž se obalovaly v mouce, aby vypadaly jako zasněžené. Ozdoby se pak přivazovaly červenou mašlí.

 

V polovině 18. století se stromky zdobily papírovými, látkovými a vatovými ozdobami. Z těchto materiálů se vyráběla zvířátka, hvězdy a další předměty symbolizující Vánoční svátky. Na špičku stromu se dávala slaměná hvězda. Její paprsky symbolizují spojení s věčným životem.

 

Od roku 1870 se už na stromku objevily skleněné ozdoby. Potom už se přidal umělý sníh, čokoládové bonbóny, které se balily do staniolu, vánoční kolekce a podobně. V poslední době jsou hodně oblíbené ozdoby ze dřeva a slámy, takže se opět vracíme k přírodě.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Připravte se na letošní festivaly – Techno a trance
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies