Valašské muzeum v přírodě

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm nefunguje pouze jako skanzen, ale i jako místo, kde se pravidelně konají akce spojené s valašským regionem a jeho tradicemi.

Fotografie ze skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm

Valašské muzeum v přírodě - Rožnov pod Radhoštěm

Pokud byste chtěli navštívit největší a nejnavštěvovanější skanzen na území České republiky, musíte své kroky zamířit na Valašsko. Konkrétně tedy do Rožnova pod Radhoštěm.

Valašské muzeum v přírodě - o městě

Rožnov se na mapách objevil poprvé ve 13. století. Dlouhou dobu se na přilehlých stráních a kopcích místní Valaši věnovali pouze pastevectví a žili velice skromně, vzhledem k chudému charakteru kraje.
V 19. století se však Rožnov proměnil na lázeňské městečko, které vyhledávali osoby s dýchacími chorobami a uživali si zde nejen čerstvého vzduchu, ale i žinčice, již usrkávali při procházkách městem.
Současný Rožnov pod Radhoštěm plní zejména funkci rekreačního a turistického centra a to nejen v létě, ale i v zimních měsících.

Valašské muzeum v přírodě - skanzen

Název skanzen resp. skansen je odvozený ze švédštiny, když v této zemi na konci 19. století vzniklo první národopisné muzeum v jednom stockholmském parku.
Skanzen svou atraktivitu získal především tím, že se nejedná o tradiční model, které používají výstavy, ale mnoho budova a exponátů stále mohou plnit svou funkci.
Při mnoha akcích, které se v těchto muzeích pořádají, tak vesnička ožije podobným životem, jaký se tu vedl před mnoha stovkami let.

Valašské muzeum v přírodě - Dřevěné městečko

Rožnovský skanzen byl založen v roce 1925 a jeho hlavním srdcem je Dřevěné městečko, na které narazíte jenom kousek o centra města. Kromě stále expozice se zde po celý rok pořádají akce v duchu valašských folklórních tradic.

Valašské muzeum v přírodě - Mlýnská dolina

K Valašskému muzeu v přírodě rovněž patří Mlýnská dolina, kde mimo jiné uvidíte původní hamr, tedy pilu na řezání dřeva s vodním pohonem.

Valašské muzeum v přírodě - Valašská dědina

Tato část muzea je umístěna v krajině kolem Rožnova a je věrným obrázkem beskydských osad.

Valašské muzeum v přírodě - jak se tam dostanete

Pokud chcete navštívit rožnovský skanzen, jeďte vlakem do Valašského Meziříčí a pak motorákem přímo do Rožnova.
Vedle konečné vlakové stanice se nachází i autobusové nádraží, kde zastavují dálkové linky nejen z Čech a Moravy, ale i ze Slovenska, neboť Rožnov je na hlavní trase, která vede na východní hranici.
Z autobusového a vlakového nádraží dojdete do skanzenu za deset až patnáct minut.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Madona Madridu – Penelope Cruz
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies