Tricking – ukaž, co v tobě je!

Kdo někdy viděl bojové freestyle sestavy, viděl i částečný Tricking. Aktivita, u které nezáleží na tom, odkud vlastně pohyb, kop či skok pochází, ale na tom, jak efektně předvedete jejich kombinaci.

Fotografie muže předvádějící tricking na pláži

Tricking – bojová umění, gymnastika a mix toho nejlepšího

V porovnání s ostatními je tricking poměrně nový sport, který má kořeny v různých formách bojových umění a gymnastiky. Dal by se popsat jako estecký mix salt, přemetů, kopů a různých rotací. Tricking se jako samostatný jev objevuje až v posledních několika letech, přestože jednotlivé součásti už se praktikují a předvádějí dlouho v mnoha oblastech.

 

Tricking – původ

Při sledování této podívané si někteří z vás mohou vybavit freestyle formy (či sestavy), které se často objevují na různých soutěžích v bojových uměních, nejčastěji u karate, semicontactu, lightcontactu a kung-fu. Účastníci zde předvádějí výkon, který je hodně odlišný od standardních sestav či katas, většinou na hudba. Jde spíše o vzhledovou stránku a efekt.
Tricks jsou techniky vybrány z různého sportu, stylu či umění, které jsou využity do kombinace.

 

 

Tricking a jeho cíle

Hlavním zaměřením trickingu je předvést vzhledově co nejpůsobivější sestavu pohybů s využítím pouze vlastního těla. Narozdíl od mnoha již zavedených sportů, tricking nemá žádná přesná pravidla ani omezení. Stejně tak neexistuje žádná organizace, která by tuto činnost regulovala.

 

 

Tricking a trénink

Většina trickerů prozkoumává internet a pokouší se naučit nejjednodušší a nejčastější součásti triků sama, případně se pokouší postupně zvýšovat obtížnost trénovaných triků. Problém bývá v tom, že obtížnost triků je závislá na jedinci, jeho tělesné stavbě i kondici, takže žebříčky bývají nepřesné.
Jedinci trénují velmi tvrdě, protože tricking se ve většině případů předvádí na veřejných místech jako jsou ulice či pláže.

 

 

Tricking – kategorie sportovců

Regulace neexistují a z přirozenosti se vyseparovaly dvě skupiny. Ti, kteří předvádí hlavně triky spojené s bojovými uměními a druzí, kteří jsou spíše na gymnastické prvky a salta. Většina Trickerů ovšem kombinuje cokoliv, co prostě dokáže a co vypadá dobře.

 

 

Tricking a setkání vystupujících

Setkání už se uskutečnilo několik po celém světě, hlavně v Torontu, Quebecu, New Yorku a ve Velké Británii. Některé byly omezeny zkušenostmi, ale šlo spíše o výjimky z pravidla. Tricking může prostě dělat další. Vzniklo již také několik skupin, které pravidelně trénují spolu a také spolu vystupují. Myšlenka těchto setkání vznikla v Torontu v roce 2003.

 

 

Tricking – kam pro další informace?

Na internetu existuje hned několik adres, na kterých se dají získat praktické rady či shlédnout videa s prvky či celými triky. Bohužel pro některé části naší populace, 99 procent je v angličtině.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Nejkrásnější Prdelka zpátky v Praze!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies