Triatlon - závod železných mužů

Extrémním sportům se na Samurajovi věnujeme pravidelně, ale ještě jsme se zde nezmínili o disciplíně, která se mezi extrémní sporty přímo neřadí, ale vyžaduje rovněž enormní fyzickou zátěž a výkon na hranici lidských možností.

Fotografie zachycující triatlon

Triatlon - jen pro odolné jedince

Vznik triatlonu se pravděpodobně datuje do dvacátých let minulého století, kdy ve Francii probíhaly soutěže označené jako Les trois sports. Během sedmdesátých let se triatlon upevnil na základě pravidel výcviku amerických záchranářů.
Tento sport pro opravdové vytrvalce zahrnuje plaveckou část, jízdu na kole a závěrečný běh. Není třeba moc zdůrazňovat, že bez dlouhodobého a dobře připraveného tréninku nelze závody v triatlonu absolvovat.

Triatlon se poprvé objevil oficiálně na OH v roce 2000

Typy triatlonu

Rozlišují se tři základní druhy triatlonových závodů:

  • sprint - nejkratší triatlonová mutace obsahuje 750 metrů dlouhé plavání, 20 km na kole a pětikilometrový běh
  • krátký triatlon - tento druh závodů je nejtradičnější, podle pravidel krátkého triatlonu se absolvují například i olympijské hry. Plave se jeden a půl kilometru, cyklistická část měří 40 km a běží se desetikilometrová trať.
  • dlouhý triatlon - na zřejmě nejslavnějším závodě Ironman musí ve vodě závodníci absolvovat vzdálenost až čtyř kilometrů, na kole ujedou 180 km a na závěr je čeká regulérní maraton. Tento dlouhý triatlon má i svou poloviční modifikaci (polotriatlon) a mimo Ironmana se jako dlouhý triatlon plave sice stejně dlouhá trať, ale na kole stráví triatleti 120 km a musí uběhnout „pouhých” 30 km.

Triatlonové disciplíny

Závodníci mohou v případě studeného počasí na sebe při plavání navléknout neoprén. Stejně tak je určena maximální délka trati a pobytu ve vodě při určité teplotě vody.
Při cyklistické části je možné určit, zda závodníci mohou jet za sebou v tzv. „háku”. Při těchto dvou disciplínách nemusí mít závodník na sobě připnuto startovní číslo (při plavání dokonce nesmí), při běhu by však bez něho mohl být až diskvalifikován.

Další závody železných mužů

Z původního triatlonu se odvodily další sportovní disciplíny. Plavání nahradila další běžecká část a vznikl duatlon.
V případě kvadriatlonu se závodník po plavání nasouká do kajaku, přičemž tento závod připomíná svým charakterem oblíbené extrémní štafety.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Adele – královna hitparád i prodeje
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies