Trest smrti a pár argumentů

Trestem smrti je nazýváno právoplatné zbavení života vězně, který byl odsouzen za obzvlášť závažný trestný čin. Tato forma odsouzení bývá zneužívána zejména v totalitních státech.

Fotografie zobrazující smyčku z lana

Historie trestu smrti

Trest smrti patřil po celá tisíciletí k těm nejvyšším. Zpočátku byla osobní msta, při níž se považovalo zabití pachatele za čin odplaty a záruku udržení pořádku. Postupem času, kdy docházelo k upevňování státní moci, byla tato msta omezována.

 

Poprvé byl trest smrti zrušen, i když jen krátkodobě, v 1. století př. n. l. v Antickém Římě a následně v 8. století v Číně. Teprve koncem 18. století se začalo ve větším měřítku uvažovat o tom, že trest smrti bude zakázán. Hodně k této myšlence přispěli filozof Voltaire a právník Cesare Beccaria a právní reformátor Jeremy Bentham.

 

 

Toskánsko je první nezávislý stát, který v roce 1786 zrušil trest smrti. V Rakousku byl trest smrti zrušen jen krátkodobě a to za panování Leopolda II. a Josefa II. Další ohlasy okolo trestu smrti se objevily až o 50 let později na americkém kontinentu.

 

 

V Československu byla poslední poprava vykonána 2. února 1989 a trest smrti byl zrušen 2. května 1990.

 

Současnost a trest smrti

V USA byl trest smrti znovu zaveden v roce 1976 a od té doby tam bylo vykonáno 1000 rozsudků smrti.

 

V Kalifornii byl 13. prosince 2005 popraven (smrtící injekcí) vůdce gangu, který měl na svědomí čtyřnásobnou vraždu. V době, kdy byl ve vězení, napsal knihy pro děti a zapojil se do boje proti násilí. Dokonce byl za tyto aktivity nominován na Nobelovu cenu za mír a literaturu. Ovšem guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger i Nejvyšší soud žádost o milost zamítli.

 

Trest smrti a jeho pozitiva

Mezi jeden z argumentů, který je pro trest smrti je spravedlnost. Některým lidem může tento způsob trestu připadat jako jediný spravedlivý, zejména když se trestaná osoba opakovaně dopustila nějakého opravdu brutálního činu.

 

Dalším argumentem je to, že trest smrti je bezpečný. Jelikož popravený vrah už nebude představovat hrozbu pro společnost.

Trest smrti a jeho negativa

Existují i dva argumenty, které jsou proti trestu smrti. Tím prvním je to, že trest smrti je nemorální sám o sobě, jelikož jde o prostý čin msty, kterým společnost rezignuje na snahu napravit obviněného.

 

Argumentem číslo dvě je to, že hrozí riziko nevratného omylu. Jestliže dojde k uvěznění nevinné osoby, lze ho v případě zjištění omylu propustit, kdežto u popraveného náprava možná není.

 

Jaký máte na trest smrti názor vy?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Vyhoď ten křáp a pořiď si pořádný notebook!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies