TOP 10 nejčernějších sjezdovek

Tak to vypadá, že zima se konečně uráčila zavítat i do našich končin. Na nic nečkejte, seberte lyže nebo prkno, a hurá na hory! Cože? Vás už to nudí? Hm, co kdybyste zkusili něco víc hardcore - černé sjezdovky!

Fotografie lyžaře na vrcholku hor

Černé sjezdovky jsou fajn

(aneb nebuďme rasisti)

Je pravda, že na černou sjezdovku už člověk potřebuje nějaké zkušenosti a schopnosti. Pokud jste začátečníci, rozhodně vám nedoporučuju jet na jakoukoli z těch sjezdovek, které tu doporučuju. Vašim dětem by asi taky bylo lépe bez polámaných končetin a  otřesu mozku, takže jen ať raději zůstanou s vámi na těch normálnějších zasněžených kopečcích. Pro vás ostatní, kteří jste zkušení borci - není větší výzva v tomto sportu než sjet takovou téměř sebevražednou sjezdovku. No, vlastně je, a sice sjet přimo skalní stěnu. Před lavinou. Kterou sami vyvoláte jako Xander Cage ve filmu XXX. Ale to je ještě pro jinou sortu lidí - blázny, kteří jsou zároveň jedni z nejlepších lyžařů nebo snowboardistů na planetě. Věřte ale tomu, že černé sjezdovky vám budou úplně stačit - takový sklon mezi 80-100% (cca 30 až 45 stupňů) je dostatečně blízko volnému pádu. Hodně dobrých takových sjezdovek ale zase tolik není, a proto se podíváme nejen k nám, ale i do celé Evropy.

 

Drsných deset tratí radši bez pořadí

 

Česko - Špičák na Šumavě: Šance

Velké boule, tři lomy za horizont a následný stoprocentní svah, to je jeden a půl kilometru dlouhá česká legendární černá trať.

 

Slovensko - Malá Lučivná: Černá

1400 stabilně strmých metrů s převýšením půl kilometru (80% svah), široká a přehledná, to je často přehlížený klenot Malé Fatry.

 

Rakousko - Saalbach Hinterglemm: Zwölferkogel Nord

Trochu klidnější černá sjezdovka, která ale i tak dosahuje místy skoro 100% svahu, přičemž nejnáročnější místa je možné bezpečněji objet.

 

Rakousko - Spittal an der Drau: Goldeck Talabfahrt

Osm a půl kilometru, nejdelší černá sjezdovka Alp. Úzká a nepřehledná, na krutě zmrzlé severní straně, se spoustou překvapení. Určitě pořádná výzva.

 

Rakousko - Zillertal: Harakiri

Nejstrmější rakouská sjezdovka se sebevysvětlujícím názvem, pravidelně udržovaná rolbami, ale přesto zrádná (často namrzá).

 

Švýcarsko - Jungfrau: Lauberhorn

Tři a půl kilometru dlouhá závodní trať s průjezdem úzkým tunelem a maximální dosažitelnou rychlostí kolem stopadesáti kilometrů za hodinu. Tady jezdí profíci.

 

Švýcarsko - Portes du Soleil: Swiss Wall

Na jednom kilometru převýšení 400 metrů, spousta boulí, sklon až 50 stupňů a rekord sjezdu za 20 vteřin. Troufnete si ho překonat?

 

Itálie - Hochpustertal (Rotwand): Holzriese

Sedmdesátiprocentní sjezdovka v severovýchodních Dolomitech (středisko Moos), která se místy prolíná s hlavní červenou tratí, ale rozhodně není oddechová.

 

Itálie - Tonale: Paradiso

Nejvyhlídkovější mezi černými sjezdovkami se svým převýšením 700 metrů, která patří mezi ty méně náročné (na stejné hoře jsou i výborné modré a červené magistrály).

 

Francie - Alpe d´Huez: Tunnel

Velké boule, spousta lyžařů, složité manévrování a unikátní přístup skrze horský tunel. Zajímavá pro turisty i kličkaře.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Mylène Farmer – Francouzka, která se ráda svléká
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies