Tiskárny - bez počítače ani ťuk (na papír)

Snad nikdo už si nedokáže představit, že by mu u jeho osobního počítače chyběla tiskárna. Od času skřípajících jehličkových tiskáren sice ještě neuplynula tak dlouhá doba, ale dnes už můžeme tisknout opravdu rychle a kvalitně.

Fotografie tonerů

Tiskárny - pravá ruka počítače

Dá se s úspěchem pochybovat o tom, že když někdo potřebuje připravit a napsat text, vytvořit grafy nebo rovnou celou prezentaci výrobku, služby, firmy nebo společenské údálosti, nepoužije služeb tiskárny. Toto počítačové výstupní zařízení má svůj dávnověk v elektrických psacích strojích, kde po úhozu konkrétního písmenka nastal jeden úhoz. Na podobném principu pracovaly i první tiskárny. Těm se z toho důvodu, že tiskla písmena postupně říkalo znakové.

Tiskárny - vývoj a typy tiskáren

Od znakových tiskáren byl už jen krok k zařízením, které si zapojujeme do svých osobních PC. Následující rozdělení směřuje od nejstarších tiskáren k těm nejmodernějším:

  • řádkové - tiskly text vždy po jednom řádku. Písmena se nejdříve uspořádala na svých pozicích a poté se došlo k tisku. Rychlost řádkových tiskáren je ohromná, jejich chyba je však v tom, že nedisponují takovým arzenálem znaků.
  • jehličkové - nepříjemné zvuky těchto tiskáren zřejmě znají všichni z těch, kteří vlastnili počítače v polovině 90. let. Najdete je však i dnes, protože umožňují používat podavač, do kterého se dá založit velmi dlouhý (tzv. traktorový) papír, který je na válec podáván ozubeným pásem. Existují devítijehličkové nebo i dvacetičtyřjehličkové tiskárny. Tento tisk je velice levný a díky jehličkám lze dělat i více kopií. Pokud však si však chcete pořídit obrázek nebo výrazný viditelný text, nejsou jehličkové tiskárny to právé ořechové, i když i tento typ mohl tisknout barevně.
  • inkoustové - potisk se tvoří tryskáním inkoustu na papír. Rozdělují se na termické a piezoelektrické. Inkoustovky tisknou nesmírně kvalitně, jsou vhodné pro pořízování fotografií, ale musíte počítat s tím, že barevné náplně (tonery) něco stojí.
  • laserové - jinak také elektrografická tiskárna, která je založena na technologii používané u kopírek. Pomocí soustředěného světelného paprsku a rotujícího zrcadla je přenášen obraz požadované stránky na fotosenzitivní válec v podobě elektrostatického náboje, který přitahuje a zadržuje toner. Elektrostaticky nabitý papír se přetáčí proti tomuto válci a přejímá toner na svůj povrch. Obraz přenesený na papír se tepelně vytvrzuje. Tento tisk je velmi kvalitní, i když opět jeden z nejdražších.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Co si v kinech nenechte určitě ujít!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies