Tichá domácnost - co dělat, když s vámi nemluví?

Na světě není pár, který se nikdy nepohádal. Konflikty, neshody nebo odlišné názory se mohou řešit mnoha způsoby. Někdo se pohádá a jiný na danou situaci reaguje mlčením. Je metoda tiché domácnosti v konečném výsledku horší než hádka? Lze problémy vyřešit mlčením?

Fotografie muže a ženy stojících zády k sobě

 

Mlčení jako trest

 

Je to vlastně trochu dětinské. Nepřipomíná vám to období, kdy jste byli malými dětmi? Něco jste chtěli (nejlépe ihned) a rodiče vám to zakázali či vám vzali nějakou hračku. A co jste udělali vy? Urazili jste se, někteří si k tomu ještě dupli nožičkou a jiní ke svému mlčení přidali ještě nafouknutá líčka. Byli jste mučedníky, které někdo “neprávem” potrestal.

 

A totéž funguje i u některých dospělých. Akorát se od dětí trochu přece jen lišíme. Děti k tomu mnohdy přidali i hysterický pláč. Kdežto většina dospělých si chce zachovat chladnou tvář. Mlčením dokazujete, že máte pravdu a ten druhý tomu nerozumí. Vlastně čekáte na partnerovu omluvu a když se ještě ke všemu stane, že partner neví, která “bije”, tak se zatvrdíte ještě víc.

 

Co vašemu vztahu hrozí, pokud budete všechno řešit pouhým mlčením?

 

Mlčení je většinou horší než pořádná hádka. Tam se aspoň snažíte upozornit toho druhého, co vás mrzí, co se vám nelíbí a tím vším vlastně posouváte vztah dopředu. Hádka je přinejmenším produktivní. Kdežto pokud mlčíte, partner/ka vlastně ani kolikrát neví, proč jste se urazili. Časem si můžete na urážení a nemluvení s partnerem natolik zvyknout, že už se budete urážet i kvůli maličkostem. Partner si díky vašemu přístupu bude připadat méněcenný, bezradný a snadno manipulovatelný. Jednou se mu to přestane líbit a můžete se natolik odcizit, že vám bude hrozit rozchod.

 

Dejte si pozor na určité typy lidí, kteří využívají mlčení k získání věcí k jejich spokojenosti. Ti jsou nejhorší a většinou se to týká právě žen. Chtějí prostě ve vztahu o všem rozhodovat a když to nedostanou, tak se urazí. V některých případech je tedy mlčení chápáno jako vydírání, ale nefunguje to tak u všech. Někdo prostě ve svém životě nechce hádky a vyhrocené situace. Prostě chce jen klid a mír v duši a proto se raději rozhodne chvilku nemluvit, než aby řekl něco, co by vás pak oba jistě mrzelo.

 

Jak spolu opět začít mluvit? Čím si zachráníte váš vztah?

 

Až budete připraveni opět s protějškem mluvit a každému to trvá různě dlouhou dobu, tak už si nic nevyčítejte, spíše se omluvte a promluvte si o situaci, která vás přinutila takto se zachovat. Komunikace je základ všeho. Raději mějte ve vztahu občas dusno. Je to mnohem lepší než to v sobě dusit. Pročistíte vzduch a opět se naučíte něco nového do života. Chybami se lidé prostě učí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Google +1 aneb jak se vám líbí
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies