Těžkej Pokondr - superstar české pop music

V roce 1995 dostal stagnující český hudební trh konečně tu správnou infuzi. Se svým hitem Saša jede na něj pronikla dvojice Těžkej Pokondr a navždy změnila pravidla hudebního businessu.
Fotografie komínu z CD

Těžkej Pokondr - moderování nestačí

Duo Těžkej Pokondr bylo původně známo jako rozhlasová dvojka Roman Ondráček a Miloš Pokorný. Potkali se v revolučním roce 1989 a o rok později spolu nastoupili do svého prvního rádia Bonton. Jak je uvedeno v jejich biografii, této šance se chopili s mladickou vervou a neutuchajícím elánem (a skoro zadarmo, což už se NIKDY nebude opakovat). V rádiu Bonton však vydrží pouze chvilku a spoluzakládají další rádio City, kde však rovněž dlouho nevydrží, protože kromě porevoluční nálady se u nás začíná šířit další česká speciality - závist a intriky.

Těžkej Pokondr - ranní show

Jejich chvíle však nastává o tři roky později, kdy se oba objevují v ranním vysílání Evropy 2. V té době ještě nebylo obvyklé, aby se moderování ujali dva lidé najednou, navíc si nikdo nedokázal představit po ránu jiného něž decentního, ale ve svém projevu hodně suchého moderátora. Na Evropě 2 však Ondráček s Pokorným změnili tvář českého rozhlasového vysílání a dodnes mají své následovníky a plagiátory. A to už se pomalu chystal drtivý útok na pozice českého hudebního průmyslu.

Těžkej Pokondr - nejede jenom Saša

Začalo to nenápadně prvními televizními vstupy, které vyvrcholily uváděním předávání Českých grammy. Poté už rozhlasový prostor ovládl singl Saša jede, který brzy zní i z obrazovek. Brzy na to vychází i velká deska nazvaná Sbohem, Tvá Máňa. O texty se postaral Fanánek ze Tří sester a Ondřej Hejma ze Žlutého psa, produkci měl na starost Roman Holý. Kromě Saši se výborně uchytila těžkopokondří verze I like Chopin (Šopák) a naprostý úlet je dechovka Dealer (Thriller), ze které by Michael Jackson zbělal i bez kosmetických operací.

Těžkej Pokondr je k nezastavení

I když by to mohlo vypadat, že "Máňa" byl pouze výstřelek dua povedených moderátorů, o tři roky později vydaná kolekce Víc než Gottzila je katapultovala do českého hudebního businessu. I když při tvorbě alba se vyskytly problémy s autorskými právy na původní kompozice a druhá část alba neobsahuje tak povedené předělávky, protože se dodělávala narychlo, hity jako Felicie s "eurovizním" úvodem od Miloše Skalky, Džíny (Falco se toho bohužel nedočkal, naštěstí Saša Hemala ano!) a především Táta (Fanánek se opět jako textař překonal, škoda, že na něj nevsadili i Lunetici) spolehlivě bodovaly.

Těžkej Pokondr - Madonna by to měla zvážit

Šest skladeb, které neprošly schválení u původních interpretů se nakonec objevily na raritním singlu Zakázané uvolnění. A dobře, že vyšly alespoň takto, protože neslyšet mnišské Rameno (Ameno) a hlavně krutou taxikářskou story Ladislav Bonita (La Isla Bonita) by znamenalo být o něco na tomto světě ochuzen. Madonna by si to měla rozmyslet a do Prahy určitě přijet. Ladislav by ji jistě s přirážkou svezl.

Těžkej Pokondr - krevní přísaha Krakenovi

Druhá deska měla grandiózní úspěch, a proto je brzy vydána její rozšířená edice, kterou v témže roce (1999) následuje další album, které definuje Těžkého Pokondra jako krále českého popu (a možná i opery). Fanánek s Hejmou dali dohromady texty, které těžko něco překoná. Úvodní Vinetů na motivy oblíbených hrdinů je ještě slabším čajíčkem (z lysohlávek?), ale druhá Máma má rýmu o neurvalcích způsobujících průvan už startuje doslova ďábelskou pokondří jízdu. Z ní těžko vypíchnout nejlepší motivy, ale budiž. Korále, sandále popisující nesnadnou cestu na sever, Dřou fest (Go West) o trampotách ukrajinských dělníků na stavbách, o čemž Pet Shop Boys ani netušili nebo Naproti maj sejf o těžkém údělu bankovního lupiče z Ládví. Laťka roste vzhůru při verzích tehdejších hitů v České republice. Maso na guláš je opravdovým dojákem o shánění surovin na oblíbený pokrm, že by i Bílé s Hapkou slza ukápla a Torpédo zobrazuje nesnáze při pohybu po lodi. Že by to způsobil salám "Loveczak"? Vrcholnou tečkou celého Krakena je mistrovské provedení písně Montér v kvartýru (Time to Say Goodbye). Citlivý projev obou protagonistů dává zapomenout na Andreu Bocelliho a Sir Lloyd Weber teprve teď mohl být spokojený s interpretací své skladby.

Těžkej Pokondr prchá Stínadly

I přes grandiózní úspěch svého alba odmítá dvojice odejít na zasloužený odpočinek a přenechat své pozice méně nadaným a schopným. A proto se Pokorný s Ondráčkem už po roce vracejí se žlutým špendlíkem a Ježkem v peci (Josef Šebánek a Václav Postranecký jsou taky u toho). V rádiích brzy rotuje singl Kampa oslavující tuto pražskou čtvrť, mě osobně však více zaujala strastiplná historka kolem věšení obrazu Vidiák ryl by rejhy do spár. Album se po roce dočkává své reedice, tentokrát je však Ježek už "Znovuplatinovej".

Těžkej Pokondr končí. Jéžišmarjá!

A diváci opět šílí, fanynky omdlévají a ostatní interpreti si rvou vlasy (kromě Petra Jandy a Spejbla). Pokondrům se zželelo konkurence a vyhlašují pauzu, aby jejich první místo v hitparádě bylo obsazeno na chvilku někým jiným. Ale aby to protivníci neměli tak jednoduché, natáčí v roce 2001 před svým odchodem ze světel ramp páté album Jéžišmarjá! Na něm kromě topičské anabáze Nandej briket můžeme najít i příspěvek k té době aktuální nemoci hovězího dobytka Zelená je kráva. Ještě než se ujmou svých civilních zaměstnání, vyprodají chrám českého popu pražskou Lucernu. Poté se vracejí ke svým kořenům a začínají opět moderovat a dramaturgicky řídit nově vznikající Expresradio.

Těžkej Pokondr s novým Kussem

Tvůrčí duch však nenechal Pokornému s Ondráčkem spát. Stále více u nich sílil pocit, že nepředali národu dosti ze své nevyčerpatelné studnice nápadů a zkušeností, a tak po dvou letech se k radosti holek, kluků, babiček, tet a fimy Sony Music vrátili s deskou Kuss. Inspirovaní americkou pomalovanou partou, Petrem Kotvaldem, Sladkým mámením a Bakaláři navázali na své nejlepší tradice. Při křtu alba navíc představují DVD Tucatero aneb po práci legraci! - manuál, jak se stát v Česku hvězdou bez práce a talentu.

Těžkej Pokondr se vrací do éteru

Zatím posledním přispěvkem do bohaté pokladnice alb Těžkého Pokondra se stala deska Safírový jadel, přičemž Čaj z Indie (Love is in the Air) jste už určitě někde slyšeli, ale za povšimnutí stojí i typické fanánkovské verze hitu Europe (The Final Countdond - Nikde žádnej kondom) a James Brown by se určitě necítil dobře, kdyby šel Na šichtu (I Feel Good). Kromě svému poslání v branži pop music se Roman Ondráček a Miloš Pokorný stále věnují moderování a v současnosti mají svůj odpolední pořad na Expresradiu.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Priyanka Chopra – z Bollywoodu do Hollywoodu?
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies