Teambuilding – jak (vy)budovat tým

Stále častěji vznikají agentury, které vytvářejí zážitkové programy pro skupiny lidí a pro firmy, s cílem poukázat na nedostatky a trhliny každého z nás. Připravují modelové situace, které mají budovat (nejen) vzájemné vztahy.

Fotografie čtyř ruk, které se společně drží

Vzdělávací kurzy pro tým – to je teambuilding

Každý tým, a to nejen pracovní, se neustále vyvíjí. V každé pracovní činnosti, v každém pracovním prostředí jsou důležité vzájemné vztahy, které umožňují řešit efektivně problémy a situace. Jen ve funkčním týmu mohou vznikat nové nápady, kde každý jedinec tvoří součást celku. Teamnbuilding zahrnuje několik typů zážitkových a vzdělávacích programů, které jsou vytvořeny specialisty přímo „na těla” dané skupiny. Pak už jen můžete narazit na vlastní nedostatky či nedostatky skupiny. Nebo si snad myslíte, že jste dokonalý tým?

Každý člen je v týmu nepostradatelný… budujme teambuilding

Teambuilding neboli budování týmu vychází z předpokladu, že každý má ve skupině své nepostradatelné místo, které tvoří mozaiku celého týmu. Zapojením všech členů týmu s rozdílnými schopnostmi do konstruktivního řešení problémů a situací, vytváří větší potenciál, než by jeho účastníci měli každý sám o sobě. I když jste v týmu nepostradatelný, nepřehánějte to s prací přesčas...

Pro koho je teambuilding určen?

  • Teambuilding zahrnuje několik odlišně koncipovaných programů, které jsou vytvořeny přímo na míru danému kolektivu.
  • Některé programy se hodí pro nové kolektivy, kde si teprve každý buduje své místo a postavení. Mohou být zaměřeny na celkové „vyladění” skupiny a vzájemné poznávání se a stmelování.
  • Dále mohou být koncipovány programy pro zaběhlý tým, kde spolupracovníci řeší standardní situace v nestandardních situacích, rozlišuje se soutěživost a vzájemná podpora, rozvíjí se tvořivost, řeší se krizové situace a problémy. Jen tak lze poznat, jak funguje rozložení jednotlivých sil ve skupině – tj. vedení a ostatních pracovníků.
  • Dále mohou být programy zaměřeny na silné emocionální zážitky, které prohlubují skupinové vnímání a podporují loajalitu všech členů skupiny.

Jakou hodnotu má tým díky teambuildingu

  • Teambuilding otevírá nové možnosti skupiny – skupinu může stmelit, posílit, vyprofilovat.
  • Programy odhalují schopnosti vzájemné komunikace, hledání společných cest k řešení, loajalitu.
  • Jednotlivec může zjistit své přednosti i nedostatky v týmu. Někteří dávají do popředí příliš své ego a neohlíží se na potřeby skupiny, jiní se raději podřídí.
  • Ve skupinovém zážitku se rozvíjí tvůrčí schopnosti, podporují se brainstormingové procesy.
  • Při budování týmů se klade důraz na vyváženost manažerských a mezilidských procesů.
  • Prostřednictvím nejrůznějších situací se člověk učí vzájemné spolupráci – tedy jak efektivně bojovat „na stejné lodi” a jak se správně prosazovat.
  • Rozvoj týmu jde ruku v ruce s rozvojem jednotlivých osobností.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Mezinárodní konference o seznamování
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies