Svět mafie

Většina z nás má zkušenost s opravdovými mafiány pouze z dobrých filmů a počítačových her (bohudík), ale možná by stálo za to podívat se na některé barvitější životní příběhy skutečných mafiánů, abychom viděli, jak daleko je v tomhle případě realita od fikce.

Snímek zachycující muže v obleku s doutníkem a se zbraní

To bys nevymyslel

Člověk by předpokládal, že hollywoodští scénáristi si budou dost vymýšlet, protože za svůj realismus zrovna známí nejsou. Celá ta mystika mafie se ale někde vzít musela a zrovna v tomhle případě to vypadá, že opravdu bylo čím se inspirovat, protože barvitější sebranku podivných inidividuí aby člověk pohledal. Samotné slovo "mafia" je přitom zkratkou pro něco, co zní vyloženě blahodárně - "Mothers and Fathers Italian Association" alias Asociace italských otců a matek. Jo, akorát ta definice trochu vynechává, v čem podnikají, čím vším jsou běžně vyzbrojení a co dělají s lidma, kteří jim překážejí. A právě o těchhle věcech se člověk hodně doví z životních příběhů skutečných mafiánů, kteří jenom chtěli to nejlepší pro svoji rodinu (a všechny ostatní rodiny ať jdou k čertu).

Stará vojna

Jméno a přezdívka: Stefano "Steve" Vitabile

Jako řadový pálkař za rodinu DeCavalcante nejdříve pomáhal výše postaveným mafiánům řešit problémy. Hlavně při vyjednávání. A možná ještě víc po neúspěšném vyjednávání. Taková baseballová pálka je totiž dost pádný argument, tím pádnější, čím víckrát dopadne na váš nos, žebra nebo holenní kost. Zřejmě přitom asi vykonával dost dobrou práci, protože se propracoval až do funkce consigliere, poradce bosse. Pak si to ale pohnojil v devadesátých letech, když nechal zabýt páreček vysoko postavených konkurenčních mafiánů. Tedy alespoň jeden z nich byl konkurence, toho druhého zřejmě nechal sejmout z hecu nebo v rámci nějaké zabijácké zvláštní akce 1+1 nájemná vražda zdarma. Motivem k zabití jedné z těch dvou obětí totiž podle všeho bylo Steveovo znechucení ze sexuální orientace zavražděného. Kdoví, třeba teď Steve na doživotí ve vězení postupem času změní na homosexualitu svůj náhled.

Akční (anti)hrdina

Jméno a přezdívka: Ruslan Labazanov

Tak tady to vypadá, jako by se tento konkrétní mafián spíš inspiroval hollywoodskými filmy. Rodilý Kazach původem z Boratovy republiky udělal kariéru v Čečně jako šéf ochranky tamního prezidenta Dzhokhara Dudayeva. Než se teda rozhodl radši mu a celé zemi vyhlásit válku po roku a půl oddané služby vlasti. Pravděpodobně to mělo něco společného s tím, že to byl potetovaný kulturista, který byl údajně mistr v bojových uměních. Jenže Chuck Norris je jenom jeden a tohohle "čečenského Robina Hooda", hrdinně bojujícího proti zlotřilému diktátorovi za možnost stát se zlotřilým diktátorem, pravděpodobně sejmul někdo z jeho vlastní družiny. Možná měl radši zůstat u normálního mafiánování.

Pan podnikatel

Jméno a přezdívka: Liborio "Barney" Salvatore Bellomo

V duchu hesla mládí vpřed, v tomto případě asi skrze hodně ostré lokty, se tento nadějný mladík původem ze Sicílie dostal už před třicátým rokem do pozice kápa velké newyorské mafiánské rodiny známé pod jménem Genovese. Konkrétně v Harlemu, což teda není zrovna vyhledávaná turistická destinace. Tam vládl pevnou rukou tradičním řemeslům vydírání, prodeji drog a prostituci, než ho za to zabásli na deset let. To si už ale stihl odkroutit a v současnosti je na svobodě. Nepochybně si z této zkušenosti vzal zásadní morální ponaučení - příště se nenech chytit.

Kvádro a doutník

Jméno a přezdívka: Anthony "Fat Tony" Salerno

Tlustej Tony by se určitě neztratil v žádným mafiánským filmu. Elegán vždy v obleku a s doutníkem, narozdíl od svých brutálnějších kolegů se věnoval spíše jen sázkám a hrám a praní špinavých peněz (nebo jak se tomu odborně říká, finančnictví). Magazín Fortune ho dokonce jednou vyhlásil nejbohatším a nejvlivnějším gangsterem na světe. Nic z toho mu však nakonec nepomohlo, když ho ve vězení skolil infarkt. Za zločiny proti správné životosprávě jsou holt tresty celkem nemilosrdné, ať už posedáváte a přežíráte se na kterékoli straně zákona.

Dobročinný násilník

Jméno a přezdívka: William "Wild Bill" Cutolo

Divokej Bill by se asi dal označit za typického mafiánského blázna. Na jednu stranu usilovně pomáhal obětem postiženým leukémií, hlavně dětem (někdy dokonce v kostýmu jako Santa Claus), za což ho v roce 1988 Národní asociace pro leukémii vyhlásila mužem roku. No a rok poté brutálně umlátil odboráře baseballovou pálkou před zraky zástupu jeho kolegů. Byl to totiž mimo jiné nájemný zabiják rodiny Colombo. Což je neuvěřitelně ironické jméno pro mafiánskou rodinu, až je škoda, že se jí nikdy nezabýval jistý nejmenovaný detektiv. Kdo ví, třeba bychom konečně zjistili, co vlastně dělá jeho manželka. V každém případě by Bill asi nejlépe posloužil lidstvu, kdyby se dal zmenšit i bejsbolkou na velikost mikroba a vypustit do krevního řečiště, kde by pak zmlátil tolik rakovinových buněk, až by si to ty ostatní pro příště radši pořádně rozmyslely.

Neprůstřelnej gangster

Jméno a přezdívka: Giuseppe "Joe the Boss" Masseria

To neuhodnete, jak tenhle Sicilan umřel. Nápověda - říkalo se mu "Muž, který se umí vyhnout kulkám". No samozřejmě ho zastřelili. A hodně. Tento ganster si vydobil svoji pověst, když jako člen Morellova gangu a posléze člen mafiánské rodiny Genovese v New Yorku přežil několik přestřelek bez jediného škrábnutí (jen jeho klobouk to opakovaně schytal). Jak už to ale s domnělou neprůstřelností bývá, z určité dostatečně blízké vzdálenosti už vás prostě neminou. Třeba když si takhle odskočíte na záchod a tam vás přepadnou dva maníci s tommygunama.

Bohatýr ze sámošky

Jméno a přezdívka: Nikolai "Rus" Radev

Tenhleten ruský mafián si vydělal své jmění jako prodavač v nějaké australské sámožce. Tedy přesněji, to aspoň bude "oficiální verze". Když vás totiž sejmou při vystupování z vaší limuzíny, v obleku od Versaceho a s hodinkami v ceně 20000 dolarů, prodavač není zrovna povolání, na které by vás lidi tipovali. Tomuto gangsterovi se sice nic neprokázalo, ale docela často navštěvoval vazby kvůli všemu možnému od vydírání a prodávání drog až po vyhrožování zabitím nebo přepadení. Taky zřejmě zapříčinil několik přesunů lidí pod drn, ale jak už jsem říkal, prokázané to nebylo. Stejně tak jemu se zřejmě těch sedm kulek v hlavě octlo náhodou, když sedmkrát v řadě za sebou spadl na kulku nebo tak něco.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Filmové novinky a premiéry
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies