Šup s mozkem do komplu

Dneska už si člověk může koupit harddisk o velikosti několika terabytů a právě tolik údajně zaberou data v našem mozku. Za jak dlouho se budeme moct stáhnout do nějaké mašiny?

Šup s mozkem do komplu

Mozkovna plná informací

Zdroj: freakingnews.comUž od dob vymyšlení nové teorie informace před několika desítkami let se čím dál tím více uvažuje o světě kolem nás jako o souboru informací. Nejde vůbec o to, že by to všechno mělo mít nějaký smysl nebo význam, jde spíš o to, že se všechno dá spočítat a vyjádřit pomocí nějakých funkcí, které se zase dají zjednodušit do jedniček a nul. Dá se tak proto teoreticky popsat i to, kolik máte v hlavě neuronů a v jakém stavu. Hlavní problém s kopírováním obsahu mozgu a posíláním si ho na vlastní mail spočívá v tom, že těch neuronů je tam fůra a je v nich bordel. Další problém pak souvisí s tím, že když se je budeme snažit přesně změřit, ovlivníme tím výsledek a vznikne nějaká nepřesnost a nejistota. Tak by se vám potom mohlo stát, že vy budete myslet na nahý ženský a v důsledku chybného měření se to uloží jako myšlení na nahý chlapy. Byla by to chyba celkem drobná, protože ze všech možných myšlenek je to dost blízko, ale tak nějak podstatná. Právě proto, že matematika nepočítá významy a smysl, muselo by to být buďto úplně přesné a spolehlivé, nebo by z toho po haluzi mohlo vylézt úplně cokoliv. Respektive kdokoliv. Velikostí už ale harddisky začínají být dostatečné, takže hlavním problémem je vymyslet, jak co nejlépe přepočítat ten mozek do matematiky. Nebo naopak rozluštit jak funguje mozek a udělat podle toho speciálně počítač. Nakonec se to ale určitě někomu podaří, takže důležitější jsou spíš jiné otázky.

 

Jak duchům haraší ve stroji

Zdroj: myspace.comNemyslete si, i soudruzi z Moskvy na tom pracují - například ruský vědec Dmitri Itskov je přesvědčen, že do deseti let bude mít vyrobený prototyp robota, který bude ovládaný mozkem, a nedlouho poté bude schopný vzít lidský mozek z umírajícího člověka a transplantovat jej do takového robota. Takže transplantace mozku přestane být vtipem a stane se běžným zákrokem, protože kdo by nechtěl mít možnost stát se Arnoldem Schwarzenegrem. I když ta samotná úspěšná transplantace mozku je už trochu dost hardcore, věřte tomu, že toho mozkem ovládaného robota za těch pár let určitě mít budem. Jaké by to asi bylo, mít robotické tělo Existují lidé, kteří jsou v podstatě plně ochrnutí a mohou při troše štěstí jen mrkat. Pro takové by to pravděpodobně bylo naprosto úžasné. Jaký by to ale byl pocit Je jasné, že v čem nebudou nervy, to mozek nebude cítit vůbec. Ovládání robotického těla tak asi bude spíš jako hraní počítačové hry, abstraktní a neskutečné. Na druhou stranu by to mohlo být osvobozující, hlavně pokud by takový robot mohl létat nebo střílet laserem. Největší problém tak asi nakonec bude morální. U takovéhle technologie by odpor věřících mohl být celkem opodstatněný, protože slovo "nelidské" se na to celkem hodí. A jako terminátory nás bůh také nestvořil. Na druhou stranu se na to dá dívat jako na upgrade - úmyslnou evoluci. Jen abychom to ale opravdu měli pod kontrolou.

 

Nesmrtelnost s bugy

Zdroj: chip14.deviantart.comJe také docela dobře možné, že by strojová část mohla být navržena tak, aby naopak začala do velké míry ovládat mozek a co by se potom z nás stalo Bylo by opravdu takovou výhrou žít napořád jako po lobotomii nebo pod jhem něčího dálkového ovladače Taky by se nás potom začaly týkat počítačové viry namísto skutečných a nanoboti namísto bakterií, takže by se zase tolik nezměnilo. Nemoci, zranění a postižení by akorát byla jiného druhu a i když jsou kovy a plasty odolnější než naše tkáně, jsou zase náchylnější ke zkratování a některým chemikáliím. Takhle jako normální člověk si třeba můžete zaplavat celkem bez rizika toho, že se usmažíte vlastními baterkami nebo zreznete. A nakonec tím možná opravdu nějděsivějším je možnost, že proces přenášení myšlenek sice proběhne úspěšně, ale výsledkem bude jenom vaše kopie a ne vy, ne vaše vlastní vědomí. Protože ať už jsou věda a technika pokročilé jakkoli extrémně, podstata vědomí stále uniká i těm největším vědeckým mozkům. V téhle oblasti mají možná mnohem víc pravdy spíš takoví ti hašišáci, co si namísto výzkumu radši zapálí nazí v lese v noci jointa. Ale určitě by stálo za to alespoň mít tu možnost sami sebe si navrhnout - nejen jakou barvu vlasů nebo jinou povrchovou úpravu budete mít, nejen vylepšení už existujících částí těla, ale navržení vlastního těla od nuly. Jakýkoli počet jakýchkoli orgánů nebo končetin, sloužících k jakkoli podivným účelům. Něco mi říká, že když se lidstvo podívá za padesát nebo sto let zpátky, bude se smát tomu, že nejblíž předpovědi budoucnosti byly sitcomy jako Futurama nebo Červený trpaslík, které se o žádnou realističnost vůbec nesnažily.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Soutěžte s Vřískotem 4 o skvělé ceny
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies