Stylové pokrývky hlavy – kšilt, klobouk nebo šátek?

Pokrývky hlavy opět zažívají svůj comeback. Jsou ideálním způsobem, jak se odlišit od davu. Ostatně ne nadarmo se říká, že doplňky dělají styl. A to nemluvíme o praktické funkci – chrání před sluncem, nebo naopak hřejí. O důvod víc, proč je zařadit do svého šatníku.

Herec Johny Depp na své propagační fotografii

Klobouk - nadčasová klasika i extravagance

Zapomeňte na to, že na klobouky nemáte obličej. Podle odborníků totiž nic takového jako „obličej stvořený pro klobouky" neexistuje: každému tvaru obličeji zkrátka sluší něco jiného. Je na vás, abyste objevili, jestli vaším favoritem bude panama, stetson nebo borsalino (vzpomeňte na štramáckého Alaina Delona ve stejnojmenném filmu).

Klobouk potvrdí váš styl, navíc v zimě chrání před chladem a v létě před sluncem. Každá sezóna má svůj materiál: pro horké dny slámu, pro nevlídné počasí tvíd a plsť.

Až do 19. století klobouk definoval sociální status svého nositele. Roku 1889 dokonce kníže de Larmandie napsal průvodce o smekání klobouku. Chcete-li se inspirovat, pak vězte, že podle něj se klobouk smeká rozmáchlým, graciézním a rychlým pohybem, klobouk musí chvíli zůstat ve vzduchu a poté být rychle nasazen na hlavu. Dnes etiketa přikazuje, abychom klobouk a jiné pokrývky hlavy odkládali v interiérech,  výjimkou jsou venkovní párty a večírky.

Kšiltovka - pokrývka hlavy nejen pro sportovce

Kšiltovka se zrodila v 19. století, kdy byla profesním oblečením šoférů, portýrů nebo domovníků. Rozšířila se ve 20.-30. letech 20. století díky baseballu v Americe a kriketu v Anglii. Dalším sportem, při kterém by kšiltovka určitě neměla chybět, je golf.

V módě je retro styl 20. let, tzv.„Velký Gatsby". Oblíbeným dezénem je tady kostka, která se hodí ke všemu. Robert Redford, představitel Gatsbyho ve stejnojmenném filmu, dokazuje, že kšiltovka tohoto typu je opravdu skvělou volbou. Můžete se inspirovat i stylem Marlona Branda, hereckého idolu Ameriky 50.-60. let. Kšiltovka doplněná koženou bundou v jeho podání nemá chybu. Výhoda tohoto modelu tkví v tom, že ho lze kombinovat s čímkoli - snad s výjimkou baloňáku, to byste víc než mužného Branda připomínali komisaře Derricka.

Pro ty, kteří chtějí vypadat sportovněji a oblíbili si styl „streetwear", je kšiltovka také správnou volbou. Vyplatí se ale investovat do značkových kousků, dojem rozhodně neuděláte s kšiltovkou potištěnou reklamním logem.

Šátek neboli bandana

Bandana označuje látku trojúhelníkového nebo čtvercového tvaru uvázanou na hlavě nebo kolem krku. Slovo bandana je hindského původu (bandhnu) a znamená uvázat. Šátek byl součástí oděvu kovbojů, kteří se jím chránili před prachem; definoval také příslušnost k určitému gangu a od 70. let minulého století se šátek v zadní kapse kalhot stal znakem homosexuální komunity - různá barva vyjadřovala preferenci různých sexuálních praktik. Např. světle modrý šátek naznačoval, že jeho nositel preferuje orální sex. Poznávacím znamením rockerů se stal šátek uvázaný kolem zápěstí, protože ho při hře na kytaru udržuje v teple.

Šátek uvázaný kolem hlavy je dobrou volbou pro sport (pomineme-li vyznavače hip-hopu), pokud z něj však chcete udělat součást své image, buďte sebekritičtí: jednak budete vypadat jako plagiátoři některých českých celebrit (viz svého času Pavel Šporcl, Bohuš Matuš, finalista Superstar David Spilka, vítěz X-factoru Jiří Zonyga nebo fotograf Jakub Ludvík), jednak tato pokrývka hlavy podsouvá vašemu okolí neodbytnou otázku: Neskrývá pod ní její nositel pár posledních vlasů nebo hlavu holou jako koleno? Zkuste si podle uvedených příkladů odpovědět sami...

Malá inspirace u velkých hvězd

Nechcete-li při výběru pokrývky hlavy šlápnout vedle a chcete-li svůj styl „vychytat", inspirujte se u známých světových hvězd, především herců a zpěváků. Kromě těch výše uvedených neuděláte chybu, když se zaměříte na J. P. Belmonda, který klobouky a kšiltovky nosil a stále nosí s neopakovatelným francouzským šarmem. Z mladší generace si hlavně klobouky oblíbil např. Johny Depp; v šátcích a kšiltovkách (popř. jejich kombinaci) si zase libuje drsný raper Eminem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Jiří Grossman, král českého humoru
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies