Stany – základní fakta

Spaní pod širákem už vás omrzelo a na chatku se stále cítíte příliš mladý? Určitě investujte do kvalitního stanu, ceny jsou příznivé a v posledních letech se objevilo mnoho užitečných inovací…

Fotografie zobrazující stan v zimě

Stany a fakta

Tento plátěný přístřešek snad zná každý z nás a 99 procent z nás v něm také někdy pobývalo. I kdyby jenom na pět minut. Existují různé druhy, podle velikosti, použitých materiálů a účelu. Chcete si nějaký stan pořídit? Třeba vám náš článek pomůže.

Stany a jejich velikost

Pohybuje se od malinkých variant, do kterých se stěží vejde jeden člověk, po velké např. cirkusové stany. Stany pro rekreační účel mívají kapacitu do deseti lidí a jsou uskladnitelné podle druhu a velikosti téměř kdekoliv. Osobním automobilem počínaje a batohem na záda konče.
Velikost udávaná výrobcem je dvou druhů. Zaprvé je to rozměr plochy, udávaný v jednotkách metrické soustavy a za druhé počet osob. Ten bývá poněkud nadsazený, všeobecně se doporučuje kupovat takový stan, aby nám jedna osoba zbyla. Jinak by se vám mohlo stát, že se sice ve třech vejdete, ale batohy zůstanou venku, protože je nebudete mít kam dát.

Stany a materiály

Tkanina používaná u stanů se vyrábí z mnoha materiálů, nejvíce z plátna (bavlny), nylonu a polyesteru. Bavlněná tkanina do sebe vodu nasaje, čímž hodně ztěžkne, ale na druhou stranu je potom ještě méně propustná, než když je suchá. Nylon a polyester jsou lehčí materiály a voda se do nich tak nevsakuje. Po určité době na slunci ale mohou ztrácet na kvalitě.

 

Stany a odolnost proti dešti

Uvádí se v milimetrech a ukazuje, jak velký tlak deště stan vydrží než promokne. Pro letní kempování by mám měla stačit hodnota kolem 1500 mm. Stan s odolností proti dešti udávanou v hodnotách více než 2500 mm by ovšem pro rekreační účely byl zbytečně přemrštěnou investicí. Podlaha by měla být odolnější (tím, že na ní stojíte, zvyšujete tlak).

 

 

Stany a pláště

Rozeznáváme tři druhy stanů podle počtu plášťů. Každý druh existuje v mnoha variacích.

 

 

Stany – jednoplášťový stan

Je použita pouze jedna nepromokavá vrstva.

 

 

Stany – jednoplášťový stan s tropikem

Nad jednoplášťový stan natáhnete další plášť, tzv. tropiko (ang. flysheet). Tato vrstva poskytuje základní tepelnou izolaci a zároveň chrání před deštěm. Většinou trochu přečnívá přes okraje stanu.

 

 

Stany – dvouplášťový stan

Vnější vrstva funguje jako tropiko, ale dalo by se říci, že tvoří samotný stan. Dosahuje všude až k zemi a má vlastní zapínací vchod. Uvnitř je zavěšen vnitřní stan, kterých může být několik. Tvoří se tak tzv. ložnice. Pravidlem je, že vnitřní stan se nikdy nesmí dotýkat tropika, protože by promokl. U tohoto druhu stanu je velmi dobrá tepelná izolace.

 

 

Stany a slovníček pojmů

 

Stany – podlážka

Ve většině stanů je standardně silnější podlážka, která má izolovat od země jak tepelně, tak proti vlhku. I tak je dobré ji podložit ještě jednou nepromokavou plachtou či vytvořit podlážku z přírodních materiálů (dřevo, kámen).

Stany – kolíky

Jsou určeny k ukotvení stanu za pomoci lan. Existují stany, které se dají postavit i bez nich, ale riskujete jeho převržení při silném větru či většímu náporu vody. Většinou se používají kovové, ale u větších stanů si raději vyrobte masivnější ze dřeva.

Stany – tyče a vzpěry

Dají se rozdělit do dvou druhů – neohebné a ohebné. Neohebné se používají u starších stanů a přetrvávají u velkých stanů. Většinou jsou z oceli a jdou nějakým způsobem složit, aby se lépe přenášely. Ohebné vzpěry se vyrábí ze skleněného vlákna či speciálních, kovových sloučenin.

Stany – dělení podle tvaru a účelu

V zásadě jde o způsob stavby a typ použitých podpěr. V posledních letech se stávají čím dál více oblíbenějšími stany s pružnými vzpěrami, které je jednodušší postavit a přenášet, než jejich starší protejšky „ačka”. Tvary se liší podle podmínek, ve kterých má být stan používán. Například ty, u kterých se předpokládá použití v zimě bývají nižší a mají vzpěry uzpůsobeny tak, aby vydržely jak nápor větru, tak sněhu.

Stany – kde koupit a jaká je cena?

Dnes již téměř všude. Klidně si vyberte ve vašem supermarketu, ale pokud kupujete stan poprvé a nemáte moc zkušeností, raději zajděte do specializované prodejny, kde vám poradí. Cena se pohybuje podle druhu od několika tisíc po desítky tisíc.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Top 10 nejšílenějších sportů na světě
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies