Squash - uzavřený sport

Squash je dynamický, rychlý sport vyžadující postřeh, předvídavost, pevné zápěstí a především velice rychlé nohy. Není to tak dávno, co byl považován za specifický sport, ale nyní se squashová centra rozrůstají jako příslovečné houby po dešti.

Fotografie rakety na squash a míčku

Squash - tygři s pálkou v kleci

Při zběžném pohledu musí squash vypadat jako mírně chaotický sport, při kterém dva lidí s pálkou uzavřeni na hřišti zdánlivě bez pravidel buší míčkem o zeď.

Ale není tomu tak, protože ona zeď slouží při squashi jako síť a stejně jako v tenise nebo badmintonu se musíte trefit nejdříve přes tuto síť, abyste mohli prohánět soupeře.

Squashový kurt a vybavení

Z toho důvodu je na čelní straně squashového kurtu čára vysoká 48 cm, přes kterou je třeba míček zahrát, abychom neporušili pravidla. Kurt má délku 9,75 m a šířku 6,40 m a bývá většinou ohraničen průhledným plexisklem nebo alespoň jeho zadní strana.

Squashová raketa

Ke hře se používá squashová raketa, která je svou velikostí a vahou někde mezi raketou na badminton a tenisovou raketou. Neměla by být delší než 686 mm, širší než 215 mm a její váha by neměla překročit 255 g.

Squashový míček

Hraje se čtyřiadvaceti gramovým míčkem, který je podle svých vlastností označen barevnou tečkou. Nejlepší odraz mají míčky z modrou a bílou tečkou, vyhraní profesionálové hrají se squashovým míčkem se žlutou tečkou, který se z počátku odráží méně. Po jeho zahřátí by však měl mít podobné odrazové vlastnosti jako míčky s modrou a bílou tečkou.

 

Pohled do squashových pravidel

Squash se hraje podobně jako například volejbal na ztráty, to znamená, že jedině podávající může získat bod. Hraje se do devíti bodů v každém setu, jedině v případě stavu 8:8 může přijímající hráč zvolit tu variantu, že se bude hrát na rozdíl dvou míčů.

Squash se hraje buď na dva nebo tři vítězné sety

Záleží na domluvě hráčů, v případě turnaje na organizátorech.

Jak prohánět squashový míček

Jako u všech her s raketami, i squashová výměna začíná podáním. To se provádí z ohraničeného sektoru kurtu a hráč v něm musí stát alespoň jednou nohou. Podání musí být zahráno nad střední čáru na čelní stěně a odrazit se do zadní třetiny kurtu, která je rovněž označena čarou.

Stejně jako v případě úderů ve hře je lhostejné, kolikrát se míček odrazí od bočních nebo zadní zdi. Podstatné je to, že po odraze od přední stěny může na zem spadnout pouze jednou.

Squash udýchají i méně trénování

I když se to nezdá, hodinku squashe zvládne i méně trénovaný jedinec, tedy pokud si za protihráče nevybere opravdového přeborníka, který ho po deseti minutách vyprovodí na pokraji zhroucení mimo kurt. Ale dejte si pozor při některých onemocněních.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Pravda o Amy Winehouse
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies