Spojovací materiál - hřeby, nýty, vruty a šrouby

Nemusíte vždy uhodit hřebíček na hlavičku, abyste propojili dvě zprvu nesourodé věci. Jsou situace, kdy je lepší využít šrouby, vruty, nýty, hmoždinky nebo spony. Škála možností je opravdu bohatá.

Fotografie zachycující vruty

Spojovací materiál - spojit a nepovolit

Obvykle dochází k propojení minimálně dvou dílů. Jeden kus by se spojoval těžko, pokud se tedy nejedná o roztržený první díl napínavé trilogie, ale to sem nepatří. Ke spojování součástí slouží materiál, který se vyrábí z oceli, mosazi, hliníku, plastů, někdy tak ze dřeva a někdy je situace tak naléhavá, že se dá použít i žvýkačka nebo jiný předmět původně určený k něčemu naprosto jinému.
Propojení dvou předmětů může být chtěné (a údery či točením vynucené), ale i nechtěné (viz zmíněná žvýkací guma, či nepříjemný člověk držící se jako klíště). V prvním případě doufáme ve spojení na věčné časy a nikdy jinak, v tom druhém si pomáháme rozpojovacími metodami jako jsou voda, mráz, horký zvuk či prudký pohyb rukou a sprostá slova.

Spojovací materiál - jak rozdělit spojovače

Z kategorie kovu známe několik populární spojovačů materiálů, ať už je k nim třeba kladívko, šroubovák nebo speciální kleště. Některé dokonce vyžadují pouze lidskou ruku s větším použitím síly a menším než malým množstvím duševní námahy.

Nejpoužívanější spojovatelé jsou tito kovoví krasavci

 

  • nýt - má obvykle válcovitý tvar. Používá se převážně při spojování konstrukcí nebo látek či kůže. Postup při rozklepávání „nejtku” známe všichni z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje.
  • šroub - jeho základem je závit, pomocí něhož se šroub pohybuje. Většinou k němu patří matka, dá tedy říct, že šroub by mohl být otcem spojovatelství. Speciální odnoží tohoto propojovacího materiálu jsou tzv. šrouby do hlavy, které však mnohdy mohou být příčinou i rychlého odpojení. To už však není zcela v kompetenci matky.
  • vrut - na rozdíl od svého šroubovacího bratra, si vrut musí razit cestu sám, obvykle v plastech a dřevě. Je k tomu vybaven špičkou, možná i alkoholovou, protože po zavrtání zůstává zatuhlý a nikdo s ním narozdíl od hřebíku tak snadno nehne.
  • hřebík - jeho role ve spojovacích materiálech je neoddělitelná od celku. Je to největší sprintér při slučování dvou částí. Hřebík bez kladiva (či podobného údernického prostředku) je prakticky k ničemu. V České republice oblíbený výraz - uhodit hřebík na hlavičku - dostal zvláštní význam při jednom neúspěšném trenérském angažmá ve fotbalové Spartě.
  • hmoždinka - aby vrut nezůstal oproti šroubu ošizen, v boji v tvrdých zdivech mu je k ruce hmoždinka. Plastová nebo někdy i kovová se pomocí vrtačky umístí do zdi, kde pozdějším působením vrutu nabobtná. Toto železářské manželství je stvrzeno navždy, neboť přestože je vrut tvor víceméně samostatný, z tohoto chomoutu se už nevyvlékne.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Odvázaná Britney Spears
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies