Spacáky – teplo v každé situaci

Kdy jste naposledy spali ve stanu nebo pod širákem? Jak dlouho už máte svůj spací pytel? Není to už náhodou pamětník, který zažil několik revolucí a už je notně přešlý stářím? Několik základních informací o těchto neocenitelných pomocnících.

Černobílá fotografie muže bezdomovce ležícího na římse

Spacáky

Dovedete si představit pobyt v přírodě bez toho úžasného vynálezu, do kterého se večer zabalíte až po uši a sladce usnete při sledování hvězd nad sebou? Spací pytel poskytuje základní teplo a izolaci od okolního prostředí.

Spacáky – design

Spacáky - klasický spací pytel

Základní spací pytel má tvar pravidelného obdélníku, který má ve většině případů zip ze dvou stran, takže se dá rozložit až na klasickou deku. Stačí k základnímu přespání, ovšem za složitějších podmínek už se neosvědčuje, protože se nedá tak dobře odizolovat (dopnout v horní části). 

Spacáky - mumie

Označení mumie je velmi trefné s ohledem na tvar spacího pytle. Jeho izolační schopnosti jsou mnohem lepší, oválná část v oblasti hlavy se dá stáhnout natolik, že vám budou koukat jenom oči.
 

 

Spacáky a materiály

Izolačních materiálů je v dnešní době mnoho druhů. Nejčastěji se používají syntetické materiály nebo prachové peří, ale můžete narazit i na spací pytle vyrobené z vlny a bavlny. Výhodou syntetických materiálu je, že málo nabírají vodu a naopak hodně rychle schnou. Navíc vždycky poskytují určité teplo, dokonce i když jsou promočené, což může vlastníka uchránit před nejednou rýmou. Prachové peří zvlhnout nesmí, to už byste mohli spát bez něj. Vlněné i bavlněné varianty jsou těžší a bavlna ještě k tomu dlouho schne. Problémy s promočením vás nemusí trápit, pokud máte kvalitní stan.

Spacáky a teplota

Stejně jako stan, i spacák je třeba si vybrat podle teplot, v jakých ho budete používat. Teplotních rozmezí existuje několik, vyberte si podle toho, na jaké účely a oblast si spacák vybíráte. Pro dovolenou v Řecku se hodí úplně jiný spacák, než pro stanování u nás, navštivte třeba romantický Český ráj.

Spacáky – kde koupit?

 

Rozhodně tam, kde vám budou ochotni a schopni poradit. Určitě by bylo nepříjemné koupit si na pohled krásný, ale co se týká užitku, mizerný model. Není nic horšího, než se celou noc potit ve spacáku pro extrémní teploty a naopak mrznout v ultralehkém a tenkém pytli - ať už vyrážíte kamkoliv.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Sexy závodnice Olga Lounová
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies