SOS: Chlapská plodnost v ohrožení

Mezi největší chlapské noční můry patří poruchy erekce. Ale časovaná bomba tiká jen o pár centimetrů níž – ve varlatech. Ta totiž můžou skrývat překvapení. A někdy i hodně drsné. To když se přijde na to, že vaše sperma je dobré leda tak na pokropení trávníku, na následníka a dědice ale stačit nebude. A chlapi, bude hůř – kvalita spermatu jde totiž do kytek. Kdo bude oplodňovat za pár let, toť otázka. Výzva pro vědce: Možná by bylo načase začít pracovat na nějakém Sperminátorovi.

Fotografie muže v bílém tílku držící červené dětské botičky v ruce

Kdo za to může!

Neplodnost postihuje asi 15 % všech dvojic. Možná jste mezi nimi i vy.

Dřív se tvrdilo, že je za ni ve většině případů zodpovědná žena. Jenže rok se s rokem sešel a všechno je jinak. Doktoři teď udávají poměr 1:1, Světová zdravotnická organizace jde ještě dál a tvrdí, že problém je z 25 % na straně ženy, z 33 % na straně muže a ve 20 % se nějaká ta reprodukční chybka vyskytuje u obou partnerů. Asi u 15 % párů se příčinu neplodnosti nepodaří zjistit.

Sperma 1. jakosti

medecine-demain.com

Jestli na miminu už nějakou tu dobu tvrdě makáte a na těhotenském testu ne a ne se objevit dvě čárky, je nejvyšší čas na spermiogram neboli mikroskopické vyšetření semene. Od vás se čeká jen dodání vzorku spermatu, zbytek obstará laboratoř. Bude se hodnotit počet spermií, jejich morfologie (normální tvar) a pohyblivost.

Pokud jde o počet, ideálně by v jednom mililitru semene mělo být nejméně 20 milionů spermií (objem vzorku semene by měl být 2 -5ml). Nejméně 50 % spermií by měly být čipery, které si to pošupajdí rovnou k vajíčku. K němu by měly dorazit zhruba po 30-60 minutách rychlostí 3 mm za minutu.(Už abyste ty mršky začali trénovat.) Normální tvar by mělo mít minimálně 30 % spermií.

Pro zajímavost: Uvádí se, že průměrný ejakulát obsahuje 100 000 000 spermií, z toho méně než 20 % abnormálních. Polovina chlapů, kteří mají 20–40 000 000 spermií v ejakulátu, jsou neplodní. Pokud množství spermií klesne pod 20 000 000, pak jsou neplodní prakticky všichni.

Proč mají mizernou kvalitu

Důvodů jsou desítky: infekce močových cest, křečové žíly varlete (varikokéla), úrazy šourku, kouření, alkohol, drogy, některé léky a operace, chemické látky, záření, časté saunování nebo horké koupele, dlouhé sezení v autě, užívání anabolických steroidů. Aby se na příčinu přišlo, asi vás bude čekat ještě odběr moči, imunologické vyšetření, vyšetření hormonálních hladin a v některých případech i biopsii varlete.

Varlata nezahřívat!

Pro správný vývin a růst spermií je důležité, aby teplota varlat byla o něco nižší než teplota lidského těla, které má asi 36,5 °C. Varlatům v pohodě stačí 32 °C. Proto ten boj proti těsným trenýrkám. Ale ani takoví cyklisti nebo řidiči nemají vyhráno. Pozor byste si měli dát i při práci s laptopem- umístit ho do klína na vaše varlata není nejlepší řešení. Abyste si nezavařili na problémy se spermiemi!

Chci zdravé spermie

Medicína vám k nim umí pomoci. Samozřejmě se musí odstranit prvotní příčiny a nasadit patřičné léky, hormony nebo i přistoupit k operaci. Když se příčinu mizerné kvality spermií nedaří najít nebo se nedá léčit, jsou tu ještě další želízka v ohni: oplodnění vajíčka ve zkumavce (IVF) nebo mikroinjekce spermie do vajíčka (ICSI). K nim se přistupuje v případě nízkého počtu spermií anebo jejich špatné pohyblivosti.

Nic není ztraceno, ani když máte azoospermii, tj. žádné spermie v semeni. Ale bez kudly to nepůjde. Při mikrochirurgické operaci vám budou odebrány spermie přímo z nadvarlete či varlete (úspěšnost operace je 60 a více procent). A nezoufejte – dřív nebo později se ta správná spermie objeví a vy můžete začít vybírat kočárek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Když do divadla, tak na improshow!
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies