Sopky - když země vře

Výbuch sopky bývá většinou celosvětově sledovanou událostí, přičemž vždy záleží, jestli zrovna nebydlíte pod běsnícím vulkánem. Existuje několik druhů sopek a taky několik způsobů, jak se z jejich útrob začnou valit ničivé kameny a láva.

Fotografie doutnající sopky

Sopky - kde to vře

Sopky vypadají jako hora, které někdo usekl špičku. Jejich výskyt je nejčastější na hranách litosférických desek, které se pohybují po svrchním zemském plášti. Ten nemá pevnou strukturu a připomíná jakousi velice hutnou tekutinu.

Tyto desky se však mohou různě dotýkat, přičemž může docházet k tomu, že se jedna z nich zvedne, či klesne. V tomto místě může vniknout ta možnost, že se žhavá láva (magma) dostane přes tyto zlomy na povrch. Jejím působením vznikají vulkány neboli sopky. Tímto způsobem vznikla třeba v Japonsku sopka Fudžisan nebo Kilimandžáro.

Sopky - horké body

Jiná varianta, kde můžeme sopku najít, jsou tzv. hotspot, česky horké body. Takového sopky můžeme najít na dně oceánu u Havaje nebo Kanárských ostrovů.

Když se sopka rozzlobí

Když dojde k průniku lávy na povrch, vzniká tradiční kráter sopky. V případě, že je vulkán obzvlášť činný, roste výška i šířka kráteru. Tím způsobem se severoamerická sopka Mount McKinley stala nejvyšší horou tohoto světadílu.

Sopečný špunt

Některé sopky však mohou ve svém chrlení ustat. V tom případě magma zatuhne a sopka se tak ucpe. Pokud dojde k opětovnému průniku lávy mezi litosférickými deskami, může se stát i to, že si žhavá masa najde na povrch jiné cesty - prostřednictvím parazitických kráterů.

Výpravy na sopky

Stejně jako existují hory méně či více náročnější na výstup, je to stejné i se sopkami. Akorát s tím rozdílem, že u aktivních vulkánů je třeba se dopředu připravit na úprk z kopce, pokud bychom měli tu smůlu, že by se sopka chystala zrovna vybuchnout.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Recenze filmu Největší z Čechů
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny správné chlapy jakéhokoliv věku. Články o ženách, sexu, automobilech, technice, sportu, bojovém umění, kultuře a celkové image muže.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies